Valettava silikoni

Ilmakuplat: Silikoniin jää helposti ilmakuplia, koska sen viskositeetti on korkea. Jos käytössäsi on vakuumilaitteisto, käytä sitä ilmakuplien poistamiseen silikonista. Voit myös antaa silikonin seistä hetken (työskentelyajan puitteissa) ennen valamista , jolloin ilmaa pääsee poistumaan jonkun verra silikonista. Kevra tuo maahan laajaa valikoimaa huoneenlämpötilassa kovettuvia kaksikomponenttisia (RTV-2) sekä yksikomponenttisia (RTV-1) silikoneja.


Silikonit jaetaan kovettumisreaktion mukaan kondensaatio- ja additioverkkoutuviin silikoneihin. RTV-silikoneja käytetään erityisesti sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Silikoniohennin alentaa kaikenlaatuisten silikonikumien viskositeettia.


Näin kerran videon jossa taiteilija valoi kipsimuotilla silikonista ankkoja. Onko kellään tarkempaa tietoa miten kyseinen homma etenee. Kokeilin sitä pariin otteeseen, mutta silikoni jäi aina kuplikkaaksi (videossa taiteilija vain lätkäisi silikonin muottiin ja sillä selvä). Olisi pari toteutettavaa ideaa jos vain . Olisi tarve valaa sikonista tilavuudeltaan noin desilitran kokoisia osia.


Kysyisin onko muotin valmistuksessa huomioitava jotain erikoista? Onko eri kovuuksia ja mistä raakainetta voi hankkia ? Oikeastaan kaikki asiaan liityvä kiinnostaa ja on tervetullutta. Rai-Ro -merkkistä RTV- silikonia , joka on siitä helppoa käyttää, että sekoitus tapahtuu 1:1. Muotti on myös käyttövalmis about tunnin päästä valusta. Sopii kipsihommiin mainiosti, resiinikestävyydestä en osaa sanoa.


Samoin sain erään tavarantoimittajani kautta Perfect Scale -nimistä RTV- silikonia , joka on . Olen kokeillut valamista hobbypointin Artidee PGE polyuretaanivalumuovilla, ja todella huonolla menestyksellä. Aine ei kuivu jostain syystä. Työn alla on moottoripyörän renkaiden kopiointikokeilu (staattiseen malliin kylläkin) silikoni taikinasta. Muut laitteet on jo olemassa, mutta tyhjiövalukone pitää vielä tehdä. Ohjeita valusta kyllä löytyy, mutta ongelmana on löytää tarvikkeet pääkäupunkiseudulta.


SAR machine on kallis paikka ja haluasin löytää edullisempia vaihtoehtoja. Kipsin lisäksi tarvisen vielä valukumia tai silikonia. Kaksikomponentti silikonikumi hitaastivaluvassa muodossa valumuottien ja mallien valmistukseen. Sidoste ja kovetin mitataan ja sekoitetaan yhtä suuri määrä molempia.


Silikonikumimuotilla saa tarkan valujäljennöksen, on kulutuksen kestävä ja pitää muotonsa eikä kutistu. Voidaan valaa kipsistä, keramiikasta, . Muodostaa kosteutta kestävän, joustavan sauman. Tuotteet ryhmässä Nestemäiset silikonikumit ja pika silikonimuottimassat . Käytetään suojaamaan silikonimuottia säilytyksen aiheuttamalta kuivumiselta, sekä lisäaineena kun tehdään tinavaluja HB- silikonin kanssa. Kun valetaan erittäin pieniä ja yksityiskohtaisia tai hienorakenteisia malleja tarvitaan erittäin juokseva silikoniseos. Noita ilmakuplia tuli, kun ekaa puolikasta tehdessä silikoni kerkesi jähmettyä liian paljon ennen levittelyä.


Toinen asia mikä epäonnistui pienemmän muotissa, on se että malli oli noussut vähän ulospäin valmiista puolikkaasta ja silikonia oli päässyt tunkeitumaan ohutkerros väliin. Toden näköisesti lakka kuitenkin täyttää. Tältä näyttää valettu muotti kun ympäriltä on poistettu seinämät.


Valitettavasti itse valusta ei ole kuvaa koska ärhäkkään kovetteen takia tuli kiire saada silikoni äkkiä poteroon. Tällaiseen korimuottiin menee noin 250g silikonia , jos haluaa olla aivan varma onnistumisesta niin kannattaa mielummin sekoittaa heti 300g. Valmistaudutaan tekemään kaksiosaisen muotin yläosa.


Saatu muotin alaosa puhdistetaan huolellisesti ja silikonivalua trimmataan tarpeen vaatiessa. Figuurit painetaan muottiin kiinni, nyt pää alaspäin. Mutta jos muotti tehdään jostain pienestä laitteen osasta, voi kutistuvuudella olla ratkaiseva merkitys ja silloin täytyy valita kumi, joka ei kutistu lainkaan ja näin lopullinen valettu kappale on täsmälleen saman kokoinen kuin alkuperäinen osakin oli. Kumien kutistuvuuserot ovat kuitenkin erittäin pieniä ja . Mutta seuraavaa sarjaa varten, ei enää itte valettu. Otat taas sieltä silikoni muotista tämän vahavalun käteesi ja.


Jos tarttet niitä samoja useita alat vaan samantien valamaan uutta vahaa siihen silikonimuottiin. Ciba Geigyltä löytyy 2k valuhartseja eri ominaispainoilla jopa kelluviin. Silikonia saa Wackerilta eri laatuja ja RTV silikoneista löytyy elintarvikesilikoniksi käyvä valkoinen repimisluja ja ilmakupla ongelmaa ei tuossa tule kun on senverran juoksevaa ja hitaasti kovettuvaa, että ilma kerkii pois ihan . Vala 2k silikonista muotti.


Silikonista voit tehdä muotin jossa kappale on isompi kuin reikä josta se otetaan ulos. Samalla muotilla voit valaa useita kappaleita. Hartseja löytyy läpinäkyvista mustiin ja kovista kumimaisiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje