Pensaspapu keittäminen

Tarhapapuja ovat niin pensaspavut kuin salkopavutkin sekä useimmat kaupan pavuista: muun muassa valkoiset, ruskeat ja kidney-pavut. Huolellinen huuhtelu ja liotus sekä riittävän pitkä keittäminen ovatkin papujen sisältämien myrkkyjen vuoksi erityisen tärkeitä nimenomaan kuivatuissa pavuissa. Joskus siemenpussissa voi nähdä harhaanjohtavan ilmauksen, että lajike on herkullinen tuoreena. Tämä ei tarkoita, että papuja voisi syödä sellaisenaan – siis raakana, kuten herneitä.


Tuorekäyttö tarkoittaa, että pavut kerätään ja valmistetaan ruuaksi palkoineen. Tuoreiden papujen keittoaika on 10 . Paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet antavat pavuille lisämakua ja rouheisuutta. Annoksen maun kruunaa maustevoi. Tuleentumattomat pavut ( pensaspapu , salkopapu, härkäpapu) – siemenet eli pavut ovat vielä pehmeitä, mutta lähes täysikokoisia, palon väri ei ole alkanut muuttua.


Papuja (ilman palkoa) keitetään minuuttia. Tulentuneet kuivatut pavut – siemenet ovat täyskokoisia ja rakenteeltaan jo melko kovia, palon väri on muuttunut . Maultaan jauhoisempi kuin pensaspavut. Palot sisäl- tävät 2–siementä, jotka käytetään keitettyinä salaateissa tai keitoissa. Suomessa viljellyt pavut voidaan jakaa kahteen ryhmään: 1. Villit pensaspavun lajikkeet.


Keittäminen tai höyrystäminen pikaisesti tekee pavusta pehmeän ja maukkaan. Se ken on pyöritellyt suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja, tietää ettei tuo surkea muhju tee kunniaa pavulle eikä muillekaan. Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä.


Aika ja kiehuva vesi pehmittävät . Huuhtele pavut ja poista kannat. Nosta pavut laakeaan kasariin ja kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä. Peitä kasari kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla muutama minuutti.


Poista kansi ja ravistele hieman, jotta kaikki kosteus haihtuu. Lisää kuumien papujen joukkoon voita ja anna . Aloita tuoreiden papujen valmistus ruuaksi huuhtomalla ne huolellisesti. Pavut on aina keitettävä. Katkaise papujen tyvipäistä varrenjämät pois. Kuumenna isossa kattilassa vettä kiehuvaksi.


Tässä muutama sellainen vinkki papujen keittämiseen , joita en ole valitettavasti oikein missään aikaisemmin nähnyt, mutta jotka käsittääkseni ovat ihan yleisesti kaikkien papuja säännöllisesti keittävien tiedossa. Suurin osa palkokasveista pitää liottaa ja keittää ennen käyttöä. Liotus- ja keittoajoille löytyy . Kaupoissa myytävien kuivattujen papujen kanssa tulee Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan olla erityisen tarkkana. Monet pavut nimittäin sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä, joka hajoaa ainoastaan keittämällä. Joskus muinoin kehotettiin keittämään noin minuuttia, mutta silloin papujen vihreä väri muuttui ruskeaksi ja rakenne epämiellyttävän löysäksi.


Kuivatut pavut voivatkin aiheuttaa pahoja . Sitten taas nykytseffien suosima muutaman minuutin kalttaus ja . Täysikasvuisina härkäpavusta poistetaan palko-osa ja vain siemenet keitetään ja nekin vielä kypsinä kuoritaan, Toikkanen muistuttaa. Vihreistä pavuista, sitruunasta ja pinjansiemenistä syntyy raikas lisuke lihalle tai kalalle. Yleisimpien papujen liotus- ja keittoaikoja.


Sokeriton, kananmunaton, kasvisruoka, vegaani, maidoton. Poista pavuista kannat ja keitä niitä muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä (jätä pavut kuitenkin vielä rapeiksi!). Viljely: Korjuu ja käyttö. Pensas- eli länkäpavulla on matala pensasmainen kasvutapa. Siementen väritys muuttuu keittäessä.


Pensaspapu on omiaan pieneen tilaan ruukkuun, lavaan ja penkkiin. Lue pensaspavun kasvatusohjeet! Tuoreetkin pavut tulee aina kypsentää ennen käyttöä esim.


Eri papulajit vaativat erilaisia valmistustapoja, ja siksi kuivattujen papujen . Kaikissa pavuissa on runsaasti proteiinia. Papujen sisältämät glykosidit kuitenkin hajoavat kymmenen minuutin keittämisen jälkeen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje