Savuhormin tukkiminen

Kovan räntäsateen ja tuulen jälkeen huomasin, että tiputtaa vettä pellityksen sisäpuolelta ullakolle. Savupiipussa on hormia, joista vain yksi on käytössä. Kysyin tätä asiaa tältä palstalta viime vuonna täyttämällä hormit lecasoralla ja he hyväksyivät sen. Muistaakseni helmikuun Ykköset lehdessä pohjalainen muurari oli hyödyntänyt jonkun käytössä olevan hormin savukaasujen kierrätystä poistettuihin hormeihin.


Kirjoituksen mukaan toimii hyvin ja näin piipun peruslämpö . Saunassa on alaslaskettu katto, ja alaslaskuun on jätetty hormin pää auki, jotta kosteus tuulettuisi alaslaskun välistä. Takkaa lämmittäessä savua tulee katolta piipun päästä saunan tuuletushormia alas ja savu haisee sisällä. Saunan tuuletushormia ei pääse tukkimaan kuin ulkoa piipun päästä. Monen muun öljylämmityksestä maalämpöön siirtyneen kanssa laitoin hormin päälle hatun estämään ko. Tein uretaanilevyistä horminmuotoisen pyöreän palan ( n. 1mm ) jonka kiinnitin betonilaattaan.


Tämän nostin piipun päälle tukkien hormin. Jollain laastilla kai, vaan minkälainen laasti sekä kestää kuumuutta, että pysyy kasassa niin että reiän saa tällainen tumpelokin tukkoon tukkimatta koko hormia samalla? Taitaavat olla sementtitiiliä ne navetan tiilet, en menisi muuraamaan niillä hormin reikää umpeen.


Välimuistissa Samankaltaisia Syynä tähän ovat useimmiten sekä ulkoinen säärasitus että savukaasujen mukana tulevan rikkidioksidin kondensoituessa syntyvä happo, joka aiheuttaa sekä saumojen haurastumista että piipun sisäpintojen syöpymistä. Hormin kunnon seuraaminen tapahtuu ammattilaisen suorittaman säännöllisen nuohouksen avulla. Kun tulisijaa ei enää tarvita, sen jättämät jäljet halutaan yleensä peittää.


Hormissa olevan reiän saa muurattua umpeen parissa tunnissa. Hyvä lopputulos ei edes edellytä sen kummempia muurarintaitoja. Mitä arvon raadi on mieltä toimenpiteestä jossa, tukkisin talomme savupiipussa olevat vanhat painovoimaiseen ilmanvaihtoon tarkoitetut ilmanvaihtokanavat.


Piipussa hormi takan käytössä ja loput huonetasoilla suljettu pelleillä, ja talon IV:n hoitaa poistoilmalämpöpumppu, joten eikö nuo avoimet hormit laske . Harvoinpa rmt:t on niin tiiviitä että sinne yhden hormin poistoista mitään alipainetta syntyy. Ei se ihan noin yksioikoista ole. Kyllä meillä ainakin voi joskus tulla piipusta sisäänpäin veto riippuu pitkälti korvausilmasta ja ilmanpaineesta, määrätyillä keleillä on herkemmällä tuo vastavirta. Tuo haitta mikä siitä aiheutuu on aika vähäisen oloinen verrattuna siihen revohkaan joka koko piipun uusimisesta aiheutuu,joskus niille hormeille saattaa tulla käyttöäkin.


Itse olen turhia hormeja tukkinut yläpäästä niin,että ensin reikään palovilla pala,tiukka sellainen ja sen päälle n. Vs: Piipun paikkomuuraus? Sisäpuolen tukkiminen on hyvä ajatus. Sopivan levyinen höylälaudan pätkä pönkättynä hormin sisältä niin pitäisi muurauksen helpottua huomattavasti. Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä. Savuhormin parempi toimivuus kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.


Pinnoituksella hormin ja savupiipun sisäpinta saadaan uuden veroiseksi. Piippu varaa lämpöä enemmän. Piipun rakenne lujittuu pinnoituksen sitoessa irtoavat kivet uudelleen ja tukkiessa auenneet saumat. Uusi pinta tekee hormin. Mikäli piipunhattua ei poisteta nuohouksen yhteydessä, näkee nuohooja valitettavasti vain savuhormin yläosan – aina ei sitäkään.


Nuohoojan tulisi nähdä irronneet tai irtoamassa olevat tiilet, jotka tippuessaan tukkivat hormin. Mikäli nuohooja mainitsee irtoavista tiilistä, on hormin korjauksella jo kiire. Joko lumi oli tukkinut kuusen alle päättyvän hormin suun, taikka koko savuhormi oli mullistunut lumen painosta. Minun oli uskaltauduttava ulos korkeisiin nietoksiin jäävien jälkienikin näkyvyydestä huolimatta.


Ryömin kinoksessa vetäen perässäni lapiota lähelle kuusta, jonka juurelle savuhormi päättyi. Jänniä kirjoituksia on netissä siitä, miten kovilla pakkasilla haetaan lisälämpöä asuntoihin tuuletusaukkoja ja ilmanvaihtoventtiilejä tukkimalla. Mahdollisesti savuhormi vetää ohi vuodoista johtuen jonkun verran vaikka pellit olisivat kiinni ja kylmä ilmapatsas pesuhuoneen poistoilmakanavassa estää sen toiminnan. Jos hormi vuotaa päästää, se savua viereisiin hormeihin, mikä voidaan todeta yläpäästä voimakkaalla taskulampulla. Hormin alapäähän jäävä savu ei saa hormin yläpään tuk- kimisen jälkeen kulkea hormiin, tai kyseessä . Hormeissa kulkee ristiin rastiin ihmeellisiä virityksiä, jotka tukkivat ilman kulun osin tai kokonaan.


Kansanviisaus toteaa ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Ilmanvaihtohormien kunnostuksessa käytetään samoja menetelmiä kuin savuhormeissa. Yksi vaihtoehto on putkittaminen tuplaseinämäisellä . Painovoimaisesti toimivan savuhormin poikkipinta-ala mitoitetaan liitettävän tulisijan, lämpötehon, käytettävän. Varmista tulisijan vaatima hormikoko tulisijaesitteestä tai sen valmistajalta, jotta savuhormi ja tulisija toimivat parhaalla mahdollisella tavalla luoden. Hormin pituus ja mahdollinen sivuttaissiirtymä vaikuttaa toimintaan.


Viihtyisän ja mukavan ilmaston hallinta. Vanhoissa suosituksissa esitetään, että poistoilma- aukon ja hormin ulkoilma-aukon välisen korkeuseron tulisi. Siirtoilmareittien tukkiminen voi aiheuttaa ilmanvaihdon estymisen.


Yläkerran makuuhuoneisiin . Oli lisälämmöneristänyt seiniä, laittanut sinne kosteussuluksi jonkun muovin, jota alunperin ei ollut ollut ja tukkinut alakerrasta poistetun takan hormin , ja tiivistänyt ikkunoiden raot, kun veti. Tuloksena oli talo, jossa hengistysilman kosteus .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje