Haricot papu kypsennys

Pavuista saa helposti maukkaan lisäkkeen sekä kala- että liharuoille. Paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet antavat pavuille lisämakua ja rouheisuutta. Annoksen maun kruunaa maustevoi.


Tarhapapuja ovat niin pensaspavut kuin salkopavutkin sekä useimmat kaupan pavuista: muun muassa valkoiset, ruskeat ja kidney- pavut. Huuhtele pavut ja poista kannat.

Nosta pavut laakeaan kasariin ja kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä. Peitä kasari kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla muutama minuutti. Poista kansi ja ravistele hieman, jotta kaikki kosteus haihtuu. Niinpä minunkin perimätiedossani oli papujen kohdalla tyhjää. Onneksi Safkaa- kirjasta löytyi vuosi sitten mahtava haricots verts resepti, josta lanseerasimme välittömästi uuden aikuisten iltapalan.


Nopsaan keitetyille (tai höyrytetyille) pavuille annetaan pannulla öljykylpy, mausteena suolaa, persiljaa ja . Papujen kasvatus onnistuu parhaiten kuohkeassa maassa, mutta niitä voi myös itsessään käyttää maanparannuskasveina.

Lue Viherpihan vinkit ja kasvata lähiruokaa! Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, noin minuuttia. Valuta pavut hyvin siivilässä. Paista papuja voissa, kunnes ne saavat hieman väriä.


Mausta pavut sitruunankuorella ja -mehulla, merisuolahiutaleilla sekä salvialla. Kuluttajille ja suurtalouksille tarkoitettuihin pakkauksiin tulee liittää käyttöohje, josta käy ilmi kyseisten papujen vaatima liotusaika, huuhtelu sekä keittoaika, joka vaihtelee puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Käyttöohjeiden täydentämiseksi pakkausmerkinnöissä on oltava myös varoitusmerkintä, jotta . Ja vähän voita ja suolaa. Tämä taitaa toistaiseksi olla Safkaa-kirjan parasta antia: aivan älyttömän hyvä lisuke. Joo kuvan pavut eivät ole ihan äskettäin kasvimaalta kerättyjä eikä edes pitkiä ja kauniita.


Lähikaupan pakastealtaassa oli vain noita pätkiä, mutta kun papuja on saatava, papuja _on_ saatava. Keitä sillä aikaa pavut suolatussa vedessä edellä olevan ohjeen mukaan. Niitä ei tarvitse keittää aivan kypsiksi, sillä kypsennys jatkuu lopuksi vielä hetken kastikkeen joukossa. Paloittele kinkku pieniksi kuutioiksi, ja ruskista niitä pannulla.


Kun tomaatit ovat kiehuneet riittävän kauan, ongi laakerinlehti pois . Se ken on pyöritellyt suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja, tietää ettei tuo surkea muhju tee kunniaa pavulle eikä muillekaan.

Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä. Aika ja kiehuva vesi pehmittävät . Ulkofileepihvejä voi grillata vallan mainiosti puuhiiligrillissä. Jos ostat hienoja pihvejä lihakauppiaaltasi, voit pyytää häntä jättämään niihin päällystakin eli rasvareunuksen. Se antaa lihalle mehukkuutta ja makua. Rasvan voit leikata pois otettuasi pihvit grillistä.


Vihreät pavut ovat hyvänmakuisia ja todella vähäkalorisia. Toisaalta niissä on myös melko vähän hyödyllisiä ravintoarvoja, kuten kuituja ja proteiinia, verrattuna muihin papuihin. Kuten melkein kaikissa pavuissa, vihreissä pavuissa on runsaasti aineenvaihduntaa parantavaa folaattia eli foolihappoa. Kuivattujen papujen ja herneiden vääränlainen käsittely voi johtaa pahaankin ruokamyrkytykseen. Tiedätkö sinä, miten pavut pitäisi käsitellä ennen syömistä?


Salaatinomainen lehtipinaatti on maultaan huomattavasti miedompaa kuin yleisesti myynnissä oleva paksulehtinen Uuden-Seelannin pinaatti. Vaikka yleensä pinaatti kypsennetään keittämällä, lehtipinaattia voi käyttää myös raakana salaateissa. Kiehauta tuoreet pavut kypsiksi. Purkkipapujakin voi käyttää. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä silputtua sipulia ja valkosipulia.


Anna muhia muutama minuutti. Paistamiseen: rkl, voita. Kiehuta jäisiä papuja suolalla maustetussa vedessä minuuttia. Esikäsittely on välttämätön.


Pavut esikäsitellään poistamalla kanta, ja tarvittaessa pavut rihmotaan eli kannan mukana lähtevä rihma vedetään pois. Ennen syöntiä pavut tulee aina keittää, jolloin niiden sisältämät myrkylliset aineet eli glykosidit pois- tuvat. Aineet kuitenkin hajoavat vajaan minuutin kypsentämisen jäl-.


Lisää valkosipulimurska . Sitten taas nykytseffien suosima muutaman minuutin kalttaus ja jääveteen laitto on liian vähän ja tarpeettoman monimutkaista - vihreä väri kyllä säilyy minuutin kypsennyksessä ja maku vaan paranee. Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje