Yxor bäst test

Det är större skillnader än man tror. Ett par yxor , Bahco och Clas Ohlson klarar knappast ett godkänt betyg, säger Jan-Olof Nilsson, provningsledare, på Svensk Maskinprovning i Alnarp, som utfört testen. När det gäller bäst i test så var det hårt mellan Gränsfors och Fiskars.


Det skilde en tiondel i slutbetyget . Vi får ofta frågan om vilken yxa som skall användas.

Vid valet av yxa , är det viktigt att veta inom vilket användningsområde yxan ska användas. Ska yxan användas till vedklyvning, i skog och mark eller för att timra hus? Yxan är ett av människans äldsta redskap och finns därför i en stor mängd olika utformningar. Yxor för arbete och nöje.


Välj mellan fällyxa , klyvyxa, kastyxa, bila och snickaryxa. Du kan även välja yxans läng vikt och om den ska vara dubbeleggad. Små yxor är mer praktiska att ta med sig medan yxmodeller med längre skaft ger mer kraft.

Två gamla Fiskars yxor i storlek med X10:an, används till allt där yxan kommer att få stryk. Yxa mot vedklyv viestiä 8. Billig hydralisk vedklyv. Bäst i test viestiä 5. Knäckkvistning är bäst i test vid flerträdshantering viestiä 21. Lisää tuloksia kohteesta skogsforum. Välimuistissa Käännä tämä sivu 28.


Olika yxor att klyva ved med skiljer sig åt både i pris och i kvalitet. Testarna har även tagit hänsyn till skärpa, klyvningsförmåga, . Men jag skulle mycket hellre köpa en Gränsfors vilken faktist fungerar som yxa , jag har testat Fiskars variant och jag tycker den är tämligen värdelös att hugga med. Du hitter Gränsforsyxan tex här: lite. Yxan är ett världens äldsta redskap som använts för jord - och skogsbruk, slakt, hantverk samt som krigsvapen.


En yxas delar består huvudsakligen av ett skaft och huvud. Huvudet består i sin tur av . Den bästa yxan kräver bara halva kraften för att klyva vedklabben.

Fiskars Stora Klyvyxa XStora testvinnande yxan - Fiskars X25. Maken har kollat runt på nätet och läst tester. En klyvyxa klyver veden på . Svärfar gav mig en lektion När jag stod och försökte klyva en stor bit med släggyxan så tog han fram en hälften så stor yxa och högg sönder klabben utan . Detta gör den ganska klumpig att bära med och passar bäst när man färdas med kanot, pulka eller vintertid med hundsläde. Den stora fördelen med en stor skogsyxa är att den är optimal för stora tunga jobb som att fälla och kvista träd eller för att klyva upp ve detta gör den extra lämplig som yxa vinter tid. Klyver med en Hultafors klyvyxa, vikt 5kg.


Tycker den är riktigt bra. Jag föredrar yxor med raka skaft. Bild Har klyvit riktigt grov och vresig björkved(för några år sedan), därav skadorna på skaftet. Yxan är det viktigaste av alla grundläggande skogsverktyg.


Men det är även det mest riskabla verktyget att använda om man inte har kunskaperna. Det säkraste sättet att arbeta med yxan är knästående. Vårda din yxa på bästa sätt.


Yxan består av två delar, handtag och huvud och båda behöver skötas om du vill att yxan ska hålla länge. Om du har ett trähandtag på yxan behöver det oljas med jämna mellanrum. Undvik vatten på huvudet, använd istället vaselin eller . Yxan funkar förträffligt och då jag jämför med mina andra yxor är det rent otroligt vad bra det går, säger testpiloten Erik Brändström. Gör online-testet och få en preliminär lista över bästa möjliga yxstorlekar för dig. Skicka listan via e-post eller skriv ut den och ta med dig när du besöker din butik.


Det ihåliga skaftet av syntetmaterial gör den här klyvyxan från Stihl speciell. Stihl utlovar att du kan köra en bil över yxskaftet utan att det går sönder. Hans-Ove Hansson är nordisk mästare i timbersport och vet vad man ska tänka på när man väljer yxa.


Efter att ha släpat på en yxa på drygt kilo under flera år ville jag ha en lättare yxa för att kunna klyva ved till att göra upp en lägereld. Jag letade efter en yxa som vägde runt halvkilot för att jag alltid skulle ta med den i ryggsäcken på dags- eller flerdagsvandringar. Det visade sig att det inte var så enkelt .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje