Biojätepussi maatuminen

Muoviset biojätepussit eivät hajoa kaatopaikan kompostissa. Esimerkiksi Espoon Ämmässuon kaatopaikalla biopussit joudutaan noukkimaan pois jätteen seasta. Suomen ympäristökeskus ei kuitenkaan näe mitään syytä luopua roskien lajittelusta. Kauan sellaista muovipussin näköistä, mutta maatuvaa biojätepussia uskaltaa pitää keittiön roskiksessa, ettei se ala maatua ja siihen tulee reikiä? Kotikomposti on ainoa biojätepussi , jota kompostivalmistaja Biolan suosittelee!


Hän huomauttaa, että tavalliselle jätteelle voi käyttää aivan hyvin biojätepusseja , sillä ne päätyvät Ekokemille hyötykäyttöön. Sama tapahtuu mahdollisille muovipusseille, jotka seulotaan pois biojätteen seasta. Biohajoavia pusseja voi edelleen kompostoida, vaikka niiden maatuminen kestääkin kauan. Ympäristötietoinen kerää biojätteensä paperipussiin eikä biojätepussiin.


Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan biojätepussien valmistuksessa käytetään todennäköisesti fossiilisia polttoaineita, mikä lämmittää ilmastoa. Muovihan ei maadu , joten siellä ovat ja pysyvät. Kokeilin kerran biojätepusseja mutta nehän maatuivat jo tiskialtaan alla jätekaapissa ja jätehuoneessa vain sangat nousivat ämpäristä. Paperikassi vuorattuna sanomalehdellä on kätevin.


Onneksi paperikasseja löytää lehtiroskiksista ilmaiseksi. Opiskelija-asunnoissa voi olla vähän tiukemmassa. Melko kallis biojätepussi , markan kappale.


Mutta olen yrittänyt silotella omatuntoani edes sillä, että kassi tulee maatumaan biojätteen mukana. Olisiko Bioskalla kehityksen kehittyessä saumaa myös muovisten kauppakassien syrjäyttämisessä? Innovaatio voisi levitä myös muualle Eurooppaan esimerkkinä. Osa muoveista maatuu , pitää vain tietää, mitkä. Joku käytti maitotölkit sytykkeenä.


Tiedän, että ne on siinä tehokkaita, mutta oikeasti tölkit pitäisi polttaa mahdollisimman kuumassa liekissä, jos niitä pitää polttaa. Niitä ei saisi käyttää sytykkeenä. Monella paikkakunnalla on järjestetty tölkkien kierrätys, . Hajoavia biojätepusseja voi käyttää, mutta HSY ohjeistaa käyttämään mieluiten paperia pakkaukseen. Paperi maatuu nopeammin kuin biohajoava muovi.


Kodeissa lajitellusta biojätteestä tehdään biokaasua ja multaa. Kompostointilaitoksessa valmistuvaa kompostia käytetään mullan raaka-aineena. Minä tai me olemme keränneet tunnollisesti kaikki biojätteet omaan biojätepönttöön, jossa maatuva pussi, jo 6-vuoden ajan Helsingissä Viikissä. Meille tuli mitta täyteen, sillä biojätepussi oli aiheuttanyt sisällä ainaisen hajuongelman koko asunnossa.


Silloin kuin biojätepussi oli esim. Taittele biojätepussi sanomalehdestä tai laita biojäte maatuvaan pakkaukseen kuten muropakettiin tai jauhopussiin. Voit imeyttää pienen määrän ruokaöljyä talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Sen sijaan hiekka, savi tai bentoniitti ovat mineraalipohjaisia kuivikkeita. Ne eivät maadu eikä niistä saa esimerkiksi multaa.


Muovien haittapuoli on niiden erittäin hidas maatuminen , minkä vuoksi ne roskaavat ympäristöä, kuten vesistöjä. Muovikappaleet ja pienen pienet mikromuovit. Kyseisiä muoveja hyödynnetään esimerkiksi kompostoituvien biojätepussien raaka-aineina. Maatuva perunapussi samalla biojätepussi kotitalouksille. Kalajokelaiset perunapakkaamot Lapinojan Peruna Oy ja Peltolan Peruna Oy pakkaavat perunaa ensimmäisinä Suomessa maatuvaan biopussiin.


Hengittävä biopussi parantaa yritysten kokemuksen mukaan myös perunan säilyvyyttä. Ohje paperisen biojätepussin tekemiseen esimerkiksi sanomalehdestä. Biojäte on eloperäistä jätettä. Biohajoavuus on biojätteeseen lajiteltavien jätteiden edellytys.


Kaupasta saatavat biojätepussit hajoavat kompostoinnissa aika hitaasti ja ovat usein kotikäyttöön turhan suuria. Millainen on hyvä biojäteastia? Niissä on usein mukana ainesosia, jotka eivät maadu tai mätäne, esimerkiksi kuminauhaa tai sinkkivoidetta, ja viskoosi hajoaa erittäin hitaasti. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja ( maatuminen tosin vie aikaa). Kotitalouksien jätteestä noin kolmasosa on biojätettä.


Myös lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet, kuten . Jätesäkki, jätepussi ja biojätepussi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje