Takan hormin tukkiminen

Supreme Being (80K mainepistettä). Ryhmä: Jäsenet Viestit: 99 Vierailut: 15. Kaikki eivät tuota tukkimista suosittele. Kovalla palovillalla aukot umpeen ja laastia päälle.


Piipunhattu kannattaa laittaa etttä piippu pysyy kuivana.

Kellarissa on takka ja sen yläosasta on puhkaistu timantilla reikä piipun pohjalle (piippu seisoo kellarin katon tasalla olevan kalliopaaden päällä), josta takan rosteriputki on johdettu savuhormiin. Saunassa on alaslaskettu katto, ja alaslaskuun on jätetty hormin pää auki, jotta kosteus tuulettuisi alaslaskun välistä. Takkaa lämmittäessä savua tulee katolta piipun päästä saunan tuuletushormia alas ja savu haisee sisällä. Saunan tuuletushormia ei pääse tukkimaan kuin ulkoa piipun päästä.


Vanha piippu on voinut olla kymmeniäkin vuosia käyttämättä, kunnes joku tai jotkut taloyhtiön asukkaat haluavat ottaa vanhat tiilitulisijat uudelleen käyttöön. Toisaalta saatetaan haluta rakentaa vanhan puretun uunin paikalle uusi ja modernimpi versio. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, voidaanko vanha hormi.

Ajattelin, että padan savuputken aukon muurissa voisi tukkia, ja ehkä myöhemmin asentaa seinän toiselle puolelle, makuuhuoneeseen jonkinlaisen kevyttakan tai vastaavan, kun nyt yksi hormi jää ihan vapaaksi. Vaan millä tuo ammottava aukko tukitaan siististi? Siinäpä pulma, netistä en löydä vastausta. Kuka tahansa voi muurata tulisijan hormiin jättämän reiän helposti ja nopeasti umpeen.


Tehtävä ei edellytä kattavia tietoja muuraamisesta eikä edes suurta työkalupakkia. Työstä selviää parissa tunnissa, eikä siinä juuri voi epäonnistua, jos malttaa seurata ohjeitamme. Pelkkä reiän täyttäminen tiiliskivillä saattaa houkutella, . Mitä arvon raadi on mieltä toimenpiteestä jossa, tukkisin talomme savupiipussa olevat vanhat painovoimaiseen ilmanvaihtoon tarkoitetut ilmanvaihtokanavat. Piipussa hormi takan käytössä ja loput huonetasoilla suljettu pelleillä, ja talon IV:n hoitaa poistoilmalämpöpumppu, joten eikö nuo avoimet hormit laske . Kaksi keskimmäistä hormia on käytössä, takka ja kiuas, käytetään silloin tällöin, voisi kuvitella, että noita pitkin silloin kun niitä käytetään niin piippukin . Olen tässä pähkäillyt mitä tehdä hormeille jotka ei ole käytössä.


Kyseesä olisi kuusireikänen hormi joistä kolme on ilmanvaihtoon ja kolme tulisijoille. Tällä hetkellä käytössä on yksi tulisija ( takka ) ja kaksi ilmanvaihtohormia ( keittiö ja keittön alla oleva peruna kellari). Keittiön hormi poistuu myös käytöstä . Korvausilma tulee tällöin asuntoon kylmää käyttämätöntä hormia pitkin ja tuo tullessaan savun sieltä missä takkaa käytetään, Suontama toteaa.

Usein taloissa on myös ikkunoita ja. Toisaalta takan nielun tukkimisessa ei ole mielestäni mitään ongelmaa, kunhan takkaa ei käytetä. Varoituskilpi on kuitenkin syytä laittaa . Lämpimän ilman, matalapaineen ja . Pelastuslaitos auttaa tarvittaessa kiipeliin jääneet linnut pois ahtaista hormeista , mutta tehtäviä on Lehtisen mukaan suhteellisen harvoin. Useimmiten ongelma on siinä, että järeitä pesiä rakentavat linnut, usein naakat, tukkivat pesärakenteillaan hormit , eikä esimerkiksi takka toimi.


Nykyinen ongelma on se, että vaihdoimme aikanaan vanhan takan pieneen siroon vuolukivipesään ja käytössä tosiaan on hormista vain yksi. Itse olen turhia hormeja tukkinut yläpäästä niin,että ensin reikään palovilla pala,tiukka sellainen ja sen päälle n. Miten varmistetaan, että takasta on aina veto ulospäin, joka tilanteessa, kun talossa on koneellinen ilmanvaihto? Siis ettei takka haise ikinä huoneeseen vaikka se olisikin kylmä ja kaikki pellit ja luukut kiinni.


Jep aloittajan ongelman ratkaisu on sosiaan piipun tukkiminen tiiviimmällä pellillä. Massasin uunin hormin yli kymmenen vuotta sitten Mordaxilla ja silloin se maksoi yli e säkiltä. Nyt ajattelin kiukaan hormin massata nuohoojan käynnin jälkeen, suositteli.


Iloinen yllätys oli, että uunin hormi on vieläkin hyvä nuohoojan mielestä ja teimme siihen ns. Jänniä kirjoituksia on netissä siitä, miten kovilla pakkasilla haetaan lisälämpöä asuntoihin tuuletusaukkoja ja ilmanvaihtoventtiilejä tukkimalla. EDIT: Tulisijan hormi jäähtyy, jos uunien pellit pidetään vääräoppisesti suljettuina kesän ajan. Ehkä teillä liian moni on pitänyt poistoventtiilinsä kiinni kovan pakkasen takia, jolloin . Nuohoojan tulisi nähdä irronneet tai irtoamassa olevat tiilet, jotka tippuessaan tukkivat hormin. Mikäli nuohooja mainitsee irtoavista tiilistä, on hormin korjauksella jo kiire.


Vimeistään tässä vaiheessa talon omistajan tulee havahtua ja kutsua paikalle hormin kunnostukseen perehtynyt ammattilainen, jolloin . Muistin syksyisen kauhuni takan valmistuttua sen työntäessä savut sisään korsuun. Takan huonoon vetoon olisi nyt vain kaksi syytä. Joko lumi oli tukkinut kuusen alle päättyvän hormin suun, taikka koko savuhormi oli mullistunut lumen painosta.


Minun oli uskaltauduttava ulos korkeisiin nietoksiin jäävien jälkienikin . Sisäpuolen tukkiminen on hyvä ajatus. Sopivan levyinen höylälaudan pätkä pönkättynä hormin sisältä niin pitäisi muurauksen helpottua huomattavasti. Saneerauspellit tulee kamiinoille. Takassa on kääntöpelti, menettelee ainakin sen aikaa että näytän takalle lekaa. Hormeissa kulkee ristiin rastiin ihmeellisiä virityksiä, jotka tukkivat ilman kulun osin tai kokonaan.


Kansanviisaus toteaa ”poissa silmistä, poissa. Hän ymmärsi yskän, kun sanoin, että mitä jos laitetaan takasta pellit kiinni, avataan ikkuna, sytytetään tuli pesään ja katsotaan sitten, miten hyvin toimii, .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje