Pensaspavun ravintoarvo

Vihreät pavut ovat hyvänmakuisia ja todella vähäkalorisia. Toisaalta niissä on myös melko vähän hyödyllisiä ravintoarvoja , kuten kuituja ja proteiinia, verrattuna muihin papuihin. Kuten melkein kaikissa pavuissa, vihreissä pavuissa on runsaasti aineenvaihduntaa parantavaa folaattia eli foolihappoa. Pavut ovat erityisesti hyviä proteiinin ja tiamiinin (B-ryhmän vitamiini ) lähteitä.


Lisäksi niistä saa vesiliukoista ravintokuitua, joka alentaa veren kolesterolia ja hidastaa verensokerin nousua aterian yhteydessä. Koska pavut auttavat verensokerin säätelyssä, ne sopivat hyvin diabeetikoille. Sen viljelysmuotoja ovat muun muassa pensasmaisesti kasvava pensaspapu ja salkomainen salkopapu, joista kummastakin on olemassa useita lajikkeita.


Pyöreäpalkoisista tarhapavuista käytetään nimeä taitepapu ja litteäpalkoisista leikkopapu. Pavut ovat yleensä pensaspapujen siemeniä, niitä on valkoisia, punaisia ja . Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut. GoGreen Mungpapu on kaunis pieni papu. Idätettyinä pavut sisältävät runsaammin C- ja E-vitamiinia.


Jos suosit pavun käyttämistä sellaisenaan se sopii todella hyvin salaatteihin, keittoihin ja kakeinlaisiin patoihin. Mungpavut ovat hyvä proteiinin ja kuidun lähde. Ne on pakattu kätevään pieneen pakkaukseen.


Suuret valkoiset luomupavut sopivat sellaisinaan salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin. Hyvää, terveellistä ja helppoa! Onko erilaisissa pavuissa eri määrä energiaa? Idätetyt mung-pavut eli idut, tunnetaan raikkaasta maustaan sekä terveellisyydestään. Käännän Itu ja Elo Oy:n mung- pavun idut ovat puhdas ja ravintorikas lisä suomalaiseen ruokapöytään.


Ituja voi nauttia sellaisenaan tai hyödyntää mm. Mung- pavun idut sopivat erinomaisesti koristamaan myös . Muotiviljat amarantti ja kvinoa eivät ole lähiruokaa, mutta kumpikin on ravintoarvojensa puolesta varteenotettavaa purtavaa. Amarantissa on kuitua, rautaa ja monipuolisesti kivennäisaineita, kvinoan erikoisuus on lisäksi proteiinipitoisuus sekä se, että kvinoanjyvä sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä . Palkokasvien, kuten papujen, linssien ja herneiden ravintoarvo on erinomainen.


Niissä on runsaasti hitaita hiilihydraatteja, paljon kuituja, muihin kasviksiin nähden poikkeuksellisen runsaasti proteiinia ja vain vähän rasvaa. Jos aterialla on palkokasveja, voi muita hiilihydraatin lähteitä syödä hieman vähemmän. Palkokasvit alentavat veren kolesterolia sekä edistävät sokeritasapainoa ja hyvälaatuisten suolistobakteerien kasvua. Pavuista saa helposti maukkaan lisäkkeen sekä kala- että liharuoille.


Paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet antavat pavuille lisämakua ja rouheisuutta. Annoksen maun kruunaa maustevoi. Herkullinen mungpapu sopii erityisesti salaatteihin, keittoihin, kasvispihveihin sekä idätykseen. Soijapapu on ravintoarvoltaan papujen kuningas. Keitetty soijapapu sisältää runsaasti ( ) hyvin sulavaa proteiinia ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja , joten se korvaa kasvisruokailijalla muut proteiinilähteet.


Soijapavusta valmistetaan hyvin paljon erilaisia tuotteita kuten tofua, jäätelöä, juomaa, . Dietillä olen ja tein just ruokaa. Ruskistin 400g vähärasvaista jauhelihaa ja sekaan purkillisen valkoisia papuja tomaattikastikkeessa ja mausteet. Hiilihydraattia, 2g.


Tyydyttyneitä rasvahappoja, 9g. Kertatyydyttämättömiä rasvahappoja, 1g. Monityydyttymättömiä rasvahappoja, g. Välimuistissa Samankaltaisia 20. Edellisessä kirjoituksessa vertailin erilaisten hiilihydraattipitoisten ruokien kuten viljan, papujen ja perunan ravintoarvoja. Täydennän ravintosisältöjen vertailua vielä vihannesten, hedelmien ja marjojen hiilihydraatti-, kuitu-, folaatti (foolihappo )- ja C-vitamiinipitoisuuksien vertailulla.


Marjat ja hedelmät eivät . Ravintorikkaimpien kasvisten joukkoon kuuluvat tulosten perusteella myös mangoldi, vuonankaali, avokado, valkoiset pavut, purjosipuli, kukkakaali, linssit ja kikherne. Niiden joukosta voi yhdistellä tusinoittain supersalaatteja. Papupataa jauhaessani aloin huvikseni selailemaan papujen ravintoarvoja , sillä meille tuli viikonloppuna puolison kanssa kidneypapu-jauheliha-munakasrullaa syödessä väittely pavun proteiinipitoisuudesta. Olen viime aikoina löytänyt pavut uudestaan ja lisäillyt niitä ruokien lisäksi salaatteihin hyvän .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje