Omenan kuivaus huoneenlämmössä

Siellä on kuivunut muun muassa erilaisia sieniä, pihlajanmarjoja, hedelmiä ja kräkkereitä. Viikko sitten palatessani maalta vanhempieni kotikonnuilta, sain mukaani paitsi aimo annoksen rakkautta, myös kaksi isoa kassillista isäni keräämiä omenoita. Kiitos Heikkilän perheen herkullisista omenoista ja . Siemenkodat poistetaan omenaporalla, omenat viipaloidaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa tai uunissa alle asteen lämpötilassa.


Omenarenkaat voi kuivata myös huoneenlämmössä pujotettuna ilmavasti naruihin. Kiertoilmauunissa kuivaus vie muutaman tunnin, . Olemme myös kuivanneet omenoita talven varalle, sillä pakastin on täysi eikä sinne mahdu lohkon lohkoa – eikä hillojakaan voi tehdä kuin rajallisen määrän – ei ole syöjiä niille. Mutta kuivatut omenat mahtuvat pienempään tilaan, säilyvät huoneenlämmössä ja ovat mukavia naposteluvälipaloja tai kiva . Jos omenaa kuivattaa huoneenlämmössä , niin omena tummuu. Se on lähinnä esteettinen kysymys.


Jos et halua, että tätä tapahtuu, niin kastele viipaleet esimerkiksi sitruunamehussa tai etikkaliuoksessa. Esimerkiksi hedelmäliha- ja vesipitoiset ruoat kannattaa laittaa kuivurissa . Siskoni kuivattelee omenoita sun muuta jääkaapin päällä. Kompressorista tuleva lämmin ilma auttaa osaltaan kuivausta. Joku on kuivannut omppuja kuivauskaapissa , pannuhuonekin on usein ylilämmin tila, takan- tai uuninpäällinen, . Kuivatut omenanpalat ja -viipaleet ovat tiivistä tavaraa, jossa useimpia hyödyllisiä ainesosia on suhteessa enemmän kuin tuoreessa omenassa.


Nopeimmin ja helpoimmin omenien kuivaus onnistuu erityisellä kasvikuivurilla. Myös uunissa ja jopa huoneenlämmössä voi kuivata. Kun omenan neste katoaa, esimerkiksi A- ja . Kuivatut hedelmät säilytetään ilmatiiviissä tölkeissä huoneenlämmössä , ei jää- tai . Kotimaiset omenat kuivataan kuorineen. Paras tulos saadaan kasvikuivureissa ilmankierron vuoksi. Kuivaaminen onnistuu myös huoneenlämmössä , . Kuivauslämpö saa olla enintään astetta.


Sieni on tarpeeksi kuiva, kun se taittaessa katkeaa rapsahtaen. Kuivattujen sienten säilytys huoneenlämmössä , ilmatiiviisti pakattuna, valolta ja voimakkailta hajuilta suojattuna. Oikein kuivatun sienen säilyvyys vähintään vuosi. Jos käytössä on kasvikuivuri, laita se enintään asteelle.


Omenat voi kuivata myös huoneenlämmössä ilmavassa paikassa, siihen menee kolmesta neljään päivää. Ripusta omenaviipaleet vaikka lankaan ja sijoita kuivumaan paikkaan, jossa ne eivät ole tiellä. Kuiva omena on nahkamainen, hieman sitkeä.


Ohueksi leikattuja omenarenkaita voi kuivata huoneilmassakin narussa, mutta kuivatus kestää useita päiviä. Omenat jäävät kuivatuksen jälkeenkin nahkeiksi. Mustikat, pihlajanmarjat, puolukat ja marja-aroniat kuivuvat hyvin, samoin mansikat . Omena on helppo kuivattaa huoneenlämmössä. Leikkaa omenasta ohuita renkaita ja pujota ne lankaan. Kuivata lämpimässä paikassa esimerkiksi pyykkitelineessä tai katonrajassa.


Kuivurissa omenat kuivataan asteessa. Palsternakan voi kuivata kuten porkkanan tai perunat. Höyryttäminen ennen kuivatusta lyhentää . Kanille voi kuivata monenlaisia hedelmiä ja vihanneksia. Yritin loppukuivausta ilman uunia kuten omenalla ja porkkanallakin tein, vaikka banaanin pitäisi olla uunissa pidempään. Omenoita voi kuivata myös saunan lämmössä tai ihan huoneenlämmössä , mutta näitä en ole testannut.


Kerroinkin täällä, että kävin työporukan kanssa ohjatulla sieniretkellä, ja siitä innostuneena seuraavana viikonloppuna lapsen kanssa kahdestaan tatte. Mitä kaikkea olette kokeilleet kuivattaa ja onnistuiko? Itse olen kuivaillut sieniä ( tatti, vahvero, korvasieni), yrttiä (nokkonen), hedelmää (omppu) ja marjoja ( mustikka, puolukka, vattu) ja näihin ollut tosi tyytyväinen. Tekisi mieli kokeilla myös sipulin, porkkanan, banaanin ym. Kaikkia marjoja voi kuivata , parhaiten kuivuvat vähän vettä ja sokeria sisältävät marjat, esimerkiksi mustikka.


Sienille, kuten korvasieni, suppilovahvero,. Hedelmistä omena on paras kuivattava. Pakkaseen jää enemmän tilaa, sillä kuivatut ruoka-aineet säilyvät huoneenlämmössä. Tilaa säilyy myös hyllyssä.


Osan omenoista voi kuivattaa myös esimerkiksi mysliin tai naposteltavaksi. Katso kuivausohjeet esimerkiksi Marttojen sivuilta. Hunajalla makeutettu mysli on herkullista vaikkapa maustamattoman jogurtin kanssa.


Saatuamme kiloa herkkutatteja olimme pienen ongelman edessä - miten kuivata sienet ilman kuivuria? Ketun keittiössä on muuten kuivattu sieniä kauniisti nauhaan ripustamalla. Itse yritimme tehdä kuivauksen huoneenlämmössä , mutta pilallehan se ämpärillinen tatteja meni.


Kuinka pitkään kuivattu ruoka säilyy huoneenlämmössä ? Eräänä vuonna löysin kaapista joulun aikaan pienen pussin kuivattua naudan jauhelihaa, joka oli maannut kaapissa kesästä saakka. Omenat : Kuori, poista siemenet ja viipaloi omenat. Aseta uuniritilälle kuten .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje