Ruoan säilytys teräskattilassa

Kerro meillekin, mihin lähteeseen perustuu käsitys, että teräskattilassa ei saisi säilyttää ruokaa. Ja millä tavalla jääkaappisäilytys on vaarallisempaa kuin liedellä tai muuten huoneenlämmössä säilyttäminen? Perustuuko väärinkäsitys alumiinikattiloihin, joissa ei saisi säilyttää eikä nykykäsitykseen mukaan edes valmistaa . Miten teillä mahtuu ruuanjämät säilyttämään kattiloissa ja pannuissa jääkaapissa :O Toisaalta meillä on vain teräskattiloita.


Pakko niissä on voida ruokaa sällyttää, sillä meillä on myös säilytyskulhojakin teräksisenä. Mutta eniten käytän keraamisia kulhoja säilytykseen.

Jostain syystä iittalan sivut eivät anna . Kerroskattilassa (alla) on niin sanottu peruskattila, johon kaadetaan vesi ja sen päälle asetetaan joko höyry- tai haudutusosa. Niinpä alumiiniastioita ei nykyisin suositellakaan happamien marjaruokien valmistamiseen eikä esimerkiksi ruokien säilytykseen , vaan ruoka on syytä kaataa toiseen astiaan. Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä.


Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai . Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja. Säilyykö itsetehty muussi tai soppa jääkaapissa päiviä, voiko kuuman ruuan jättää yöksi jäähtymään ja pakastaa vasta aamulla? Astioiden pinnoitteena se kuitenkin on käytännössä turvallinen suuren lämmönkestävyytensä vuoksi.

Se on kemiallisesti täysin kestävä vielä 1celsiusasteen lämmössä ja kestää lyhyitä aikoja huomattavasti kuumemmassakin. Vaikka esimerkiksi paistinpannun pinnoite rikkoontuisi ja sitä pääsisi ruokaan , . Näiden kerrostumien poistamiseksi teräskattiloissa ja teräskasareissa tulisi aika-ajoin keittää väkevää etikkaliuosta. Kuparinen keittoastia on ihanteellinen lämmönjohtaja ja se ympäröi ruoan lämmöllä tasaisesti ja tehokkaasti. Kuparikattilat ja kuparikasarit luovuttavat . Teräskattilan voi pestä koneessa. Kattilassa lämmittäminen ei tuo siihen enää uutta makua, eivätkä mikroaallot sitä makua mihinkään hävitä.


Jos ruoka on tarttunut vain pohjaan. Jos se keitto on jo kertaalleen keitetty, ei kai sitä enää uudelleen tarvitse keittää. Riittää kun sen lämmittää lämpimäksi.


Siinä olen toki samaa mieltä, että ruoan. Tämän takia alumiini-astioita ei suositella ruoan pitempiaikaiseen säilytykseen. Toki hinkkaamisen ja liotuksen jälkeen astia on syytä pestä ja . Eipä ole kyllä tullut vastaan metallisia tai lasisia säilytysrasioita. Muovi kun on nykyään niin helppoa ja halpaa.


Pannun pinnoitteesta riippuen, se ei tykkää ruuan säilytyksestä. Ja tosiaan se ruoka sinne kippoon vasta . Happi lisää tinan irtoamista. Säilykkeiden suurkulutuksen sijaan kannattaa suosia tuoreita elintarvikkeita.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut astiat sopivat hyvin niin valmistukseen kuin säilytykseen. Valurautaiset astiat sopivat ruoan valmistukseen, mutta ei säilytykseen. Opa teräskattilat sopivat kaikille liesityypeille, myös induktioliesille. Keittoastiat, joissa on teräskorvat,. Tällöin säilytyspaikan on oltava hyvä tai mehu on pakastettava.


Jos säilytät ruokaa pinnoitetussa pannussa tai kattilassa , suola tai happamat aineet saattavat kuluttaa pannun pinnoitetta ja siten heikentää sen kestävyyttä. Emme suosittele säilyttämään ruokaa pinnoitetulla tai valurautaisella . Tuotteen pitää olla nesteen pinnan alapuolella koko kypsennyksen ajan, jolloin lämpö siirtyy kypsennettävään ruoka -aineeseen nesteen välityksellä. Rautapata tai paksupohjainen teräskattila kannella varustettuna ovat sopivia paistoastioita.


Rypsiöljy on hyvä paistorasva. Liian alhaisessa lämpötilassa paistettaessa, rasvaa imeytyy runsaasti kypsennettäviin ruokiin. Paistorasvaa voidaan käyttää uudelleen, jos se siivilöidään ja säilytetään kylmässä. Rasvan sekaan ei saa laittaa . Emalista ei emaloinnin eli lasitteen ansiosta irtoa käytännössä mitään partikkeleita ruoan kuumavalmistuksen yhteydessä, toisin kuin yleisesti teräskattilasta irtoaa pieniä määriä kadmiumia keitettäessä.


Vielä paremmin emalin edut tulevat Mäkisen mukaan näkyviin kylmäsäilytyksessä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje