Omenan kuivaus kuivurilla

Lämpötilaksi kuivuriin kannattaa laittaa noin astetta jos haluaa omenan entsyymien säilyvän. Kuivata lastuja kunnes ne ovat kuivia. Jos haluat säilöttäviä omenalastuja, kuivata niitä kunnes kosteus on haihtunut kokonaan. Hiukan pehmeät ja nahkeat omenaviipaleet ovat valmiita noin tunnin kuluttua. Siivuta ohueksi noin pari-kolme millisiksi siivuiksi.


Ota omenaporalla siemenkota pois, kuori omena.

Laita heti kuivuriin puhisemaan. Vaihtele ritilätasojen paikkaa välillä ja käännä myös omenan renkaat puolessa välissä kuivaamista. Kuvateksti: Evermat hyötykasvikuivurilla voit kuivata pieniä määriä omenoita. Orakas kuivuri on puolestaan selvästi aktiiviharrastajan tai ammattilaisen kuivauslaite. Hyötykasvikuivuri ja mehumaija käyttöön.


Aivan kaikkia omenoita ei kuivuriin kannata laittaa, koska kuivaamisessa menee niin paljon aikaa, että loput omenat. Mutta C-vitamiinia ei ole alkuunkaan paljon, ja kuivatussa sitä on jäljellä enää kolmasosa. Pitäisikö omenat sitten kuivata nopeasti vai antaa niiden nahistua ajan kanssa?


Ravintoaineet säilyvät sitä paremmin, mitä nopeammin kuivaus tapahtuu.

Lämpötila ei kuitenkaan saa nousta yli asteen, silloin omena alkaa kypsyä. Omenarenkaat voi ripustaa narulla katon rajaan tai pyykkitelineeseen. Siskoni kuivattelee omenoita sun muuta jääkaapin päällä.


Kompressorista tuleva lämmin ilma auttaa osaltaan kuivausta. Joku on kuivannut omppuja kuivauskaapissa , pannuhuonekin on usein ylilämmin tila, takan- tai uuninpäällinen, . Aamulla poimin omasta omenatarhasta pirteästi punastuneita hedelmiä. Nyt kuivurissa pöhisevät ja puhisevat kuivatut omenarenkaat , joukossaan luomubanaanisiivuja. Syksyisessä kodissa mausteinen omppojen ja kanelin tuoksu kiemurtelee huushollin jokaiseen . Kuivaus kuivurissa tai kiertoilmauunissa vie vain muutaman tunnin, mutta huoneenlämmössä esimerkiksi ilmavasti naruihin pujotettuina useita päiviä. No, kaivaa tietenkin vanhan perintökuivurinsa esiin naftaliinista.


Poraa puhtaista ja kolhiintumattomista omenoista kodat pois, leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi, latoo omenarenkaat kuivurin ritilöille ja laittaa koneen hurisemaan. Omenoiden kuivatus - asteessa vie kuutisen tuntia. Vinkkejä otetaan vastaan! Näitä omenarenkaita kanelin kanssa ollaan siis kuivattu jo monia eriä, niin kovasti koko perhe niihin on ihastunu. Ne toimii kivoina ja terveellisinä napostelukarkkeina.


Tokihan minun piti myös kokeilla kuivurin tehoja muihinki juttuihin ja seuraavana tunginki sinne kehäkukkaa. Bengt on innostunut laittamaan aamuisin kaurapuuroonsa kourallisen omenarenkaita ja tykkää niistä kovasti, vaikka ennen ei syönyt omenaa ollenkaan. Jos omenan kuivaus ei ole sinulle tuttua puuhaa etkä omista kuivuri niin tässä pieni ohje, jolla olen itse kuivannut omenat.


Maku pehmenee kuivatessa, makeutuu ehkä ja tiivistyy.

KOkemuksesta voin suositella Kuivuria jokaiselle! Siinä pystyy säätämään kuivauslämpötilan paljon paremmin kuin uunissa. Joillekin tuotteille astettakin. Siemenkodat poistetaan omenaporalla, omenat viipaloidaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa tai uunissa alle asteen lämpötilassa.


Kiertoilmauunissa kuivaus vie muutaman tunnin, . Jos taloudessa kuivataan paljon esimerkiksi yrttejä, juureksia ja sieniä, on järkevää hankkia kasvikuivuri. Kesällä voi kuivata ulkona. Kuivureissa voidaan termostaatilla säätää lämpötila, ja meillä tällä hetkellä markkinoilla olevissa malleissa (Orakas ja Evermat) voidaan kytkeä myös lämpö pois. Nyt päätin kokeilla näitä uudelleen mutta hieman muokaten, kun omenanviipaleet kastaa vaniljalla maustettuun sitruunamehuun, niin omena ei pääse tummumaan ja lopputulos on kaunis, sekä miedon vaniljainen.


Jos haluaa kuivattaa omenaa , kannattaa katsoa laadun perään. Tummia kohtia ei saisi löytyä. Joskus kuulee sitä, että jos sellaisia laittaa kuivuriin , niin ovat nahistuneita.


Siivuja kannattaa pinota hiukan limittäin ja päällekkäin . Syksyllä kuivattavaksi soveltuvat esim. Ihania niistä tulee saa taas pitkälle talveen syödä kotimaista omenaa. Noi ämpärillinen menee kerrallaan mutta kuivaus kestää kuitenkin 4-tuntia omenalaadusta riippuen. Ei tarvitse taloonkaan vielä laittaa lämmitystä päälle, kun tuo kuivuri tuntuu samalla lämmittävän sisäilmankin. Runsaan omenasadon saa säilöön, kun omenat leikkaa renkaiksi ja kuivaa.


Jokin aika sitten oli keskustelua omenoiden kuivaamisesta. Voisiko joku kertoa toimivan tavan ja miten niitä sitten säilytetään?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje