Leikkuulaudan käsittely oliiviöljyllä

Suuremmat puiset leikkuulaudat ja työalustat toimitetaan yleensä valmiiksi käsiteltyinä, mutta pienemmät puiset leikkuulaudat voit käsitellä helposti myös itse. Millä tuotteilla puinen leikkuulauta öljytään. Puisen leikkuulaudan öljyäminen voidaan yleensä suorittaa pellavaöljyn avulla. Ruokaöljyt – kuten rypsi- tai oliiviöljyt. Jos aikoo käsitellä puisen leikkuulaudan öljyllä, siihen tarkoitukseen on pellavaöljy.


Meillä olevat laudat ovat jotain todella kovaa puuta (jotain lehtipuuta), en ole niitä käsitellyt yhtään millään.

Jopa kaikki puiset keittiötyövälineetkin olen käsitellyt oliiviöljyllä eikä . Pellavaöljykankaan hävittämisessä tulee kuitenkin käyttää erityistä huolellisuutta, sillä . Puinen leikkuulauta on perinteinen ja kestävä työlauta kotikeittiössä. Sen pitkäikäisyys perustuu paitsi laudan laatuun myös sen asian mukaiseen hoitoon. Puista leikkuulautaa hankkiessa on hyvä tietää pari seikkaa.


Kestävimpiä materiaaleja ovat tammi, pyökki ja kirsikkapuu. Myös lämpökäsitelty koivu tai . Jokaisen käyttökerran jälkeen leikkuulauta on puhdistettava huolellisesti.

Pesemiseen sopii mieto saippuavesi ja tiskiharja. Jos leikkuulaudalla käsittelee esimerkiksi punajuurta, sen pinta on hyvä suojata leivinpaperilla. Mä oon aina laittanut ihan tavallista rypsiöljyä.


Ei kai sillä öljyllä muuten ole väliä, mutta voimakkaan makuista öljyä ei kannata laittaa (esim oliiviöljyä ). Ostettiinpa tuossa uusi puinen leikkuulauta , joka pitäisi öljytä ennen käyttöönottoa. Pitäisikö jotain erityistä huomioida käsittelyssä ? Leikkuulaudan mukana tuli lappu, jossa ehdotettiin kyseisen kaupan omaa öljyä, mutta kun. Joo, oliiviöljy härskiintyy paljon huonommin kuin rypsiöljy. Tässä muutama hoito-ohje puisten leikkuulautojen omistajille! Pese lauta kuumalla vedellä ja huuhtele kylmällä, anna kuivua aina ilmavasti pystyasennossa.


Hoida lautaa öljyämällä se säännöllisesti, noin puolen vuoden välein tai tarvittaessa. Puuttuu: oliiviöljyllä. Aiheeseen leikkuulaudan käsittely oliiviöljyllä liittyvät haut.


En halua käsitellä ruokaani muovilla yhtään enempää kuin on pakko. Esimerkiksi leikkuulauta. Miksi käyttää muovista, kun puinen on tutkitusti hygienisempi, täysin luonnollinen ja vieläpä kauniskin?


Muovia markkinoidaan usein hygieniasyistä, helppohoitoisuutensa vuoksi. Huolissaan ollaan esimerkiksi .

Pellavansiemenöljyssä on hyvä rasvahappokoostumus, mutta erikoisen makunsa vuoksi se jää monelta käyttämättä. Jos leikkuulauta on päässyt kuivumaan, voi sen pinnan käsitellä elintarvikeöljyllä esimerkiksi kerran kuussa. Oliiviöljy ei ole tähän paras vaihtoehto, koska se voi eltaantua nopeasti.


Toisaalta vaikkapa mehiläisvaha voi soveltua tähän tarkoitukseen mainiosti. Levitä siis öljyä puhtaalla liinalla leikkuulaudan. Olen käyttänyt parafiiniöljyä, mutta se käsittely pitää uusia ajoittain. Danish Oil:lla käsittelin.


Kyllähän noita ihan oliivi, pähkinä yms oljyjä voi myös käyttää, mutta oliiviöljy hieman jättää makua ja pähkinälle allerginen saatta heittää lusikan nurkkaan. Parafiiniöljyssä on se hyvä puoli, että se on hajuton ja mauton ja sopii sellaisenaan ruokailuvälineiden käsittelyyn. Samoin yksi leikkuulauta on tullut valmiiksi oliiviöljyllä kyllästettynä kun isä teki niitä kasan aikansakuluksi. Ohjeet pintakäsittelyn levitykseen (kertojen määrä, hionta , viimeistely, huolto) ovat myös tervetulleita.


Pintaan keittiö öljyt ,rypsi tai oliivi , ei tarvitse olla kalleinta oliiviöljyä. Ainoa oikea puu leikkuulautaan on tietenkin vaahtera, jota on käytetty satoja vuosia ko. Tuli hankittua iso puinen leikkuulauta kun väsyin noihin muovisiin pieniin lautoihin jotka ei kestä paikallaan ja tavarat tippuu laudalta.


Ruoka › Erilaiset öljyt vertailussa Välimuistissa Samankaltaisia Arvio: - ‎ääntä 23. Poikkeuksia ovat avokado- ja oliiviöljyt , jotka puristetaan hedelmälihasta. Kasviöljyt ovat sataprosenttista. Sillä voi myös öljytä puisia, käsittelemättömiä työtasoja tai leikkuulautoja. Sitä ei käsitellä kemiallisesti tai altisteta valmistuksessa korkeille lämpötiloille.


Ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa. Muovilaudat on kätevä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista. Kun on viilannut ja hinkuttanut tarpeekseen voi todeta leikkuulaudan valmiiksi. Lopuksi käsittely valikoiduilla pintakäsittelyaineilla.


Elintarvikekäyttöön tulevan laudan käsittelyyn suosittelen oliiviöljyä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje