Kummin rukous

Te vanhemmat olette antaneet lapsellenne nimen NN. Tänään hänet kastetaan kristilliseen uskoon. Vanhemmat ja kummit , pyhä kaste velvoittaa teitä yhdessä seurakunnan kanssa huolehtimaan hänen kristillisestä kasvatuksestaan. Jeesuksen luo tuotiin lapsia,.


Kiitos tästä rakkaasta lapsesta joka antaa meidän sydämiimme valon. Auta meitä kummeja ohjaamaan häntä läpi elämän. Kiitos, että saamme nähdä hänessä luomistekosi ihmeitä. Varjele häntä kaikkina päivinä. Anna meidän kokea yhdessä iloa, läheisyyttä ja hellyyttä.


Miten meneekään kummin rukous minkä kummi lukee kastetilaisuudessa? Voidaan käyttää seuraavaa rukousta : Pappi: Rakas taivaallinen Isämme. Kiitämme sinua siitä, että olet otta- nut NN:n lapseksesi, seurakunta- si jäseneksi ja iankaikkisen elämän. Näiden lisäksi voi kummina olla henkilö, joka kuuluu muuhun evankelis- luterilaisen kirkon toimittaman kasteen hyväksyvään kristilliseen. Rukouskehotus, rukous ja seurakunnan aamen voidaan lausua tai laulaa.


Jumala,minulle on uskottu kummin tehtävä. Iloitsen luottamuksesta ja ystävyydestä, jota kummilapseni vanhemmat ovat minulle osoittaneet. Meille pappi näytti kirjastaan kummin , isovanhempien ja vanhempien rukoukset. Sitten oli vielä lapsen luettavaksi sopiva rukous.


Niistä sitten sai valita jonkun tai kaikki. Meillä vedettiin kaikkien herkkujen kanssa ja niin isä, mummi, kummi ja serkkutyttö lukivat kukin oman rukouksen. Valokuvauksesta saat tarkempaa tietoa myöhemmin.


Konfirmaatiossa kutsumme kummeja siunaamaan rippikoululaisia. Toivomme sinun sopivan yhden kummisi kanssa siunaamisesta. Mikäli kummit eivät ole käytettävissä, voi siunaamassa olla joku muu sinulle tärkeä aikuinen. Anna ohessa oleva kirje ja rukous kummille, . Vanhemmilta ja kummeilta kysytään myös, haluavatko he huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Tämän jälkeen pappi tekee ristinmerkin lapsen otsaan ja kaikki läsnä olevat rukoilevat yhdessä lapsen puolesta.


Rukouksen jälkeen seuraa raamatunlukua ja papin puhe. Usein pappi kertoo puheessaan elämästä . Kahden kummin lisäksi muina kummeina voi olla myös muuhun lapsikasteen hyväksyvään kirkkokuntaan kuuluva henkilö, esimerkiksi ortodoksi tai katolinen. Tämän raamatunkohdan lukee ristiäisissä yleensä kummi tai joku muu paikallaolija. Tätä rukousta käytetään miltei aina Orimattilan seurakunnan ristiäisissä.


Tällä pyritään estämään mm. Kysymyksessähän on hengellinen sukulaisuus, joka on yksi avioliiton esteistä. Ihmiset vain pitää sitä jotenkin ensimmäisenä kummina olemisena, vaikka kaikki kummit on samanarvoisia. Ei ole pakko pitää lasta sylissä, tästä voi sopia vanhempien kanssa. Isä tai äiti tai toinen kummi voi kantaa lasta.


Muuten, se höpinä, josta täällä joku niin kauniisti kirjoitti, on Isä meidän - rukous tai . Pappi kysyy vanhemmilta lapsen nimen, jos se ei ole jo käytössä. Samoin hän kysyy vanhemmilta ja kummeilta , tahtovatko nämä huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta, tai vaihtoehtoisesti kehottaa heitä siihen. Ristinmerkki Pappi piirtää ristinmerkin lapsen otsaan ja rintaan. Rukous voidaan valmistella myös yhdessä vihkitoimitukseen osallistuvien kanssa. Joku kummeista : Kasteessa sinä lupasit siunauksesi kummilapselleni.


Siunaa vieläkin häntä ja hänelle rakkainta ihmistä. Auta heitä muistamaan, että kasteen armoon . Näiden rukouksien jälkeen kummi vastaa kastettavan lapsen puolesta papin esittämiin kysymyksiin, joissa kysytään pahasta hengestä luopumisesta ja Kristuksen puoleen kääntymisestä. Kummi , jonka sylissä lapsi on, vastaa siis näihin.


Aikuiskasteessa kastettava itse vastaa kysymyksiin. Esikoisen ristiäisissä oli mukana se rukous jossa minä, anoppi ja yksi kummeista luki pätkän. Toisen tytön ristiäisiin sitä ei otettu koska yksi kummeista piti lasta, tonen luki evankeliumin ja kolmas, jolle sen lukeminen olisi jäänyt, oli niin esiintymiskammoinen ettei uskaltanut lukea.


Sitä ei siis ole pakko ottaa . Tämä merkitsee sitä, että kaikkia lähipiiriin kuuluvia ei voida hyväksyä kummeiksi : heille ei voi antaa kummitodistusta, eikä heitä saa merkitä kirkon kastekirjaa. Eikä ole oikein sopivaa, että he rukouksessa kiittävät tästä kummilapsesta. Entäs kun perhe puhuu kummeista ? Sanan kummi merkitys on . Kiitän sinua tästä lapsenlapsesta.


Välimuistissa Samankaltaisia Kummeilla , isovanhemmilla ja muilla kastejuhlassa läsnä olevilla on mahdollisuus osallistua aktiivisesti toimitukseen, esimerkiksi avustamalla rukouksissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje