Pensaspapu kasvatus

Lue pensaspavun kasvatusohjeet! Viljely: Korjuu ja käyttö. Pensas- eli länkäpavulla on matala pensasmainen kasvutapa. Ilmavan maan ravinnetilan tulisi olla hyvä, pH yli 6. Kasvata itse maukkaita härkäpapuja, ruusupapuja ja pensaspapuja.


Papu on monimuotoinen ja -käyttöinen ja lisäksi terveellinen kasvi. Pavut kasvavat parhaiten kuohkeassa maassa, mutta niitä voi myös itsessään käyttää maanparannuskasveina. Joskus siemenpussissa voi nähdä harhaanjohtavan ilmauksen, että lajike on herkullinen tuoreena. Tämä ei tarkoita, että papuja voisi syödä sellaisenaan - siis raakana, kuten herneitä.


Tuorekäyttö tarkoittaa, että pavut kerätään ja valmistetaan ruuaksi palkoineen. Tuoreiden papujen keittoaika on 10 . Normaalin pensaspavun palot ovat vihreitä ja täyteläisiä taitepapuja. Samantapaisia keltapalkoisia muotoja kutsutaan vahapavuiksi. Puutarhapapu on kotoisin Amerikan trooppisista osista ja siksi se vaatii meidän . Olen yrittänyt useampana kesänä kasvattaa pensaspapua (Lounais-Suomessa).


Itäminen on ollut hyvin epätasaista. Papumaata kaivellessani olen löytänyt mätiä siemeniä. Olen kylvänyt kesäkuun alussa ja peittänyt kylvöksen harsolla. Lajike on ollut muistaakseni Prelude, joka on vihreä papu.


Naapuriviljelijöillä on ollut . Lisääjä Taina, perjantai, 24. Minulla oli viime kesänä juuri Purple Kingiä kasvamassa. Oli erittäin satoisa ja hyvänmakuinen papu.


Siitä tuli satoa ainakin kolme kertaa enemmän kuin vihreistä (en muista lajiketta), joita myös kasvatin. Muista poiketen härkäpapu kestää hyvin kylmää. Se voidaankin kylvää avomaalle heti kun maa on keväällä kylvökunnossa. Vanhat maatiaislajikkeet pysyvät yleensä pystyssä ilman tukea, mutta . Pavut voidaan esikasvattaa purkissa ennen maahan laittoa.


Jos pavut istutetaan suoraan maahan, täytyy maan olla jo hyvin lämmennyt ( C), jotta kasvu lähtee käyntiin ja siemenet eivät mätäne maahan. Harsoa on hyvä myös alkuun käyttää. Linnut myös helposti nokkivat juuri maasta vaaleina . Tarhapapu on kotoisin Amerikasta, jossa sen kasvatus aloitettiin Mesoamerikassa ja Andeilla. Nykyään sitä viljellään maailmanlaajuisesti.


Suurin osa sen viljelyksestä on pakastetehtaiden sopimusviljelyä, sillä vihreä papu on suosittu pakastevihannes. Vihreitä papuja viljellään paljon myös kotipuutarhoissa. Sen viljelysmuotoja ovat muun muassa pensasmaisesti kasvava pensaspapu ja salkomainen salkopapu, joista kummastakin on olemassa useita lajikkeita. Pyöreäpalkoisista tarhapavuista käytetään nimeä taitepapu ja litteäpalkoisista leikkopapu. Pavut ovat yleensä pensaspapujen siemeniä, niitä on valkoisia, punaisia ja . Kasvimaallani eli viime kesänä sekä pensas- että salkopapuja.


Salkopavut ovat niitä pitkiä suikertajia, jotka tarvitsevat korkean tukirakennelman, jota pitkin kiivetä. Vielä matalampien pensaspapujen palot kasvoivat niin matalalla, että lepäsivät . Pensaspapuja oli kahta lajiketta, matalia ja vielä matalampia. Alkuunpääsy on usein vaivalloista, kun papu ei idä maan ollessa kylmää, ja kuivina alkukesinä tulee vedenpuutekin kiusaksi. Kylän naakat pitävät lukua. Sehän kasvattaa tanakan varren eikä . Tämän kesän uusi kokeilu kasvimaan papurintamalla oli keltainen vahapapu.


Sato oli huomattavasti vaatimattomampi kuin aiempien kesien vihreissä leikko- ja taitepavuissa. Keski-Suomen kesäsää oli harvinaisen sateinen, ehkä sekin vaikutti osaltaan. Tänä vuonna viljelemistämme tarhapavuista varhaisin eli pensaspapu Maxi on jo enimmäkseen tuleentunut eli muuttunut kellertävän ruskeaksi, joten sitä olemme keränneet paljon kuivatettavaksi. Muut lajikkeet ovat myöhäisempiä myös tuleentumisen ja siementen kypsymisen suhteen, joten ne ovat vielä . Jos pölyttyminen on mennyt pieleen niin kurpitsa ei kasva kokoa vaan hedelmä mätänee kärjestä lähtien.


Sadesäällä voi yrittää suojata kasvia liialta märkyydeltä ja hoitaa kukkien pölytyksen itse esimerkiksi siveltimellä. Maukkaat violetinväriset pavut. Maku parhaimmillaan kun palot täysimittaiset, mutta eivät turvonneet. Keitettäessä palot muuttuvat vihreäksi.


Meillä on tarjolla sekä harvinaisten kasvien että vanhojen perinnekasvien siemeniä ja sipuleita. Kaikki lajit on koeviljelty Pohjolassa, ja niiden kasvatus on todettu oloissamme kannattavaksi. Koska suurinta osaa valikoimamme siemenistä ei löydy vähittäisliikkeistä, .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje