Vihreiden papujen keittäminen

Paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet antavat pavuille lisämakua ja rouheisuutta. Annoksen maun kruunaa maustevoi. Huolellinen huuhtelu ja liotus sekä riittävän pitkä keittäminen ovatkin papujen sisältämien myrkkyjen vuoksi erityisen tärkeitä nimenomaan kuivatuissa pavuissa.


Papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan . Huuhtele pavut ja poista niistä kovat kannat.

Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, noin minuuttia. Valuta pavut hyvin siivilässä. Mausta pavut sitruunankuorella ja -mehulla, merisuolahiutaleilla sekä salvialla.


Eri papulajit vaativat erilaisia valmistustapoja, ja siksi kuivattujen papujen. Se ken on pyöritellyt suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja , tietää ettei tuo surkea muhju tee kunniaa pavulle eikä muillekaan. Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä. Aika ja kiehuva vesi pehmittävät .

Papuja on erilaisia: tavallisimmin käytetty vihreä papu on nimeltään taitepapu. Jos papuja sitä vastoin ei ole tarkoitus syödä heti, ne on jäähdytettävä nopeasti kylmällä vedellä kypsymisen pysäyttämiseksi. Pavut on aina keitettävä. Nosta pavut laakeaan kasariin ja kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä.


Peitä kasari kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla muutama minuutti. Poista kansi ja ravistele hieman, jotta kaikki kosteus haihtuu. Suomessa viljellyt pavut voidaan jakaa kahteen ryhmään: 1. Kuivatut siemenet, jotka käytön yhteydessä liotetaan ja keitetään. Tuoreet palkoineen keitettävät pavut. Sitruuna ja yrtit maustavat pavut herkullisiksi.


Pidin itse vihreitä papuja pitkään kaikin tavoin ihmiselle epäsopivana ruokana, kunnes muutama vuosi sitten maistoin niitä tuoreina. Vihreiden papujen sesonki nimittäin. Suolavedessä keitetyt ja voilla valellut rapsakat palot eivät tuntuneet olevan mitään sukua kesäkeitossa lilluneille karvaisille ja . Kiehuta jäisiä papuja suolalla maustetussa vedessä minuuttia.


Paistamiseen: rkl, voita. Siisti saksilla pavut hyvän näköisiksi ja pese ne kunnolla.

Lisää valkosipulimurska . Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja kun se kiehuu laita annos papuja kiehumaan pariksi minuutiksi. Nosta pois reikäkauhalla ja lisää seuraava annos jne. Jäähdytä pavut juoksevan veden alla ja valuta ne hyvin. Kuivattujen papujen ja herneiden vääränlainen käsittely voi johtaa pahaankin ruokamyrkytykseen. Tiedätkö sinä, miten pavut.


Monet pavut nimittäin sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä, joka hajoaa ainoastaan keittämällä. Herne (keltainen tai vihreä ): h. Vihreät pavut ovat hyvänmakuisia ja todella vähäkalorisia. Toisaalta niissä on myös melko vähän hyödyllisiä ravintoarvoja, kuten kuituja ja proteiinia, verrattuna muihin papuihin. Kuten melkein kaikissa pavuissa, vihreissä pavuissa on runsaasti aineenvaihduntaa parantavaa folaattia eli foolihappoa.


Uunissa paahdetut vihreät pavut. Salaatinomainen lehtipinaatti on maultaan huomattavasti miedompaa kuin yleisesti myynnissä oleva paksulehtinen Uuden-Seelannin pinaatti. Vaikka yleensä pinaatti kypsennetään keittämällä , lehtipinaattia voi käyttää myös raakana salaateissa. Eli siis kauanko vihreitä tuoreita leikkopapuja pitää keittää?


Pelkään juuri syöneeni liian vähän aikaa keitettyjä papuja. Joskus muinoin kehotettiin keittämään noin minuuttia, mutta silloin papujen vihreä väri muuttui ruskeaksi ja rakenne epämiellyttävän löysäksi. Puhdista pavut huuhtelemalla ne kylmällä vedellä.


Tämä käy kätevimmin sormin katkaisemalla, jos papu on napakka ja tuore. Kiehauta runsaasti vettä kattilassa ja lisää keitinveteen ripaus suolaa. Ohuille taitepavuille riittää minuutin keittäminen. Siivilöi pavut kiehuvasta vedestä.


Ja vähän voita ja suolaa. Tämä taitaa toistaiseksi olla Safkaa-kirjan parasta antia: aivan älyttömän hyvä lisuke. Joo kuvan pavut eivät ole ihan äskettäin kasvimaalta kerättyjä eikä edes pitkiä ja kauniita.


Lähikaupan pakastealtaassa oli vain noita pätkiä, mutta kun papuja on saatava, papuja _on_ saatava.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje