Melutaso työpaikalla

Välimuistissa Samankaltaisia Toisaalta raja-arvo on säädetty, jotta työntekijän korvakäytävässä ei missään tilanteessa olisi niin voimakasta melua, että se kertakuulemalla (iskumainen melu ) tai pitempään jatkuessaan vahingoittaa kuuloa. Jos todetaan, että raja- arvo ylittyy, alistuminen on viipymättä lopetettava ja ylittymisen toistuminen estettävä. Työntekijä velvoitetaan kuulonsuojainten käyttöön.


Työpaikalla on merkittävä alueet, . Melutorjunta työpaikalla. Tärkeää meluntojunnassa on kiinnittää jo hankintavaiheessa huomiota laitteiden äänitasoon. Kuulokevalmistaja Plantronics on tutkinut, miten paljon työpaikan melu haittaa toimistotyöntekijöiden työtä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.


Kyselyssä selvisi, että valtaosa työntekijöistä kaikissa Pohjoismaissa kärsii häiriöistä, jotka vähentävät tuottavuutta ja heikentävät työssä viihtymistä. Altistuksen toiminta-arvot, toisin sanoen desibelitasot, joiden ylittyessä työnantajan on ryhdyttävä tiettyihin toimenpiteisiin, on asetettu dB:n (alempi toiminta-arvo) ja dB:n (ylempi toiminta-arvo) päivittäiselle tai viikoittaiselle tasolle. Työnantajan velvollisuus on arvioida ja tarvittaessa mitata melutasot , . Suomalaiset kärsivät melusta työpaikallaan enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin. Useampi kuin joka neljäs vanhempi työntekijä joutuu korottamaan ääntään tullakseen kuulluksi.


Nuorille ongelma on vieläkin tutumpi. Tavallisimpia melun aiheuttajia ovat erilaiset koneet ja laitteet. Yksilöllinen herkkyys melulle vaihtelee, ja joillekin henkilöille voi kuulon . Jatkuva melu työpaikalla raastaa mieltä ja vaurioittaa kuuloa pysyvästi.


Kun päiväaltistus saavuttaa tai ylittää jatkuvasti desibelin rajan . Terveydensuojelun soveltamisalueeseen kuuluvaa melua voivat olla. Eri alueille ja ajankohdille on annettu ohjearvot, ja esimerkiksi asuntojen pihoilla, terasseilla tai parvekkeilla melutaso ei saisi päivällä ylittää desibelin keskiäänitasoa eikä . Sisätiloissa melutaso nousee helposti desibeliin ja jopa sen yli. Se vastaa kovaäänistä puhetta noin metrin päästä kuultuna.


Kuulovaurion rajana pidetään 80–desibelin tasoa. Päiväkotien melutasoja tutkinut Siilinjärven terveystarkastaja Susanna Haatainen sanoo, että harvassa muussa työpaikassa melutasot ovat . Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohje määrittää vapaa-ajanmelun ohjearvot. Sen mukaan melun ei tulisi ylittää 85. B), melualtistuksen taso ylittää nykyiset työpaikoille asetetut rajat.


Jatkuva oleskelu yli desibelin melussa verenpainetaudin merkittävä riskitekijä Voimakkaiden yksittäisten äänien ja jatkuvan melulle altistumisen haitalliset ja pysyvät vaikutukset kuuloon ovat hyvin tunnettua, mutta melulla on myös laajempia terveysvaikutuksia. Pitkäaikainen melu altistaa sydäninfarktille, pahimmillaan tappaa. Jotkut meistä ovat erityisen herkkiä melulle, toiset tottuvat siihen - vaikka ei. Nykyisen lainsäädännön mukaan työnantajan on annettava työntekijöille kuulonsuojaimet ja mahdollisuus kuulontarkastuksiin, mikäli työpaikan melutaso on enemmän kuin dB. Korvaan kohdistuva melualtistus ei saa olla yli dB.


Pitkään jatkuva desibelin melu vaurioittaa kuuloa. EU on säätänyt melua koskevista säännöksistä, joilla valvotaan melua työpaikoilla ja niiden ympäristössä. Säännöksillä on tarkoitus vähentää melun aiheuttamia haittoja.


Tuoreen tutkimuksen mukaan työpaikan melu vaikuttaa negatiivisesti työntekijöiden viihtyvyyteen ja heidän työnsä laatuun. Enemmistö työntekijöistä uskoo olevansa selvästi tuottavampia hiljaisemmassa ympäristössä. Asiantuntijat korostivat yhdessä hiljaisuuden merkitystä. Hiljaisuudessa melu ei ole heikentämässä toimintakapasiteettiamme ja aivomme palautuvat.


Voimme itse vaikuttaa ärsyketulvaan ja keskeytyksiin. Vaikka aina emme pääse melua pakoon edes kotona, voimme tietoisesti ottaa edes kerran viikossa hetken .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje