Itsetehty jogurtti

Muista käyttää puhtaita välineitä. Purkit ja kannet olisi hyvä olla steriilejä. Jogurtin valmistaminen ei ole vaikeaa ja jogurtin makuun saa vaihtelua valmistamalla se eri jogurteista. Täyteläisyyttä ja paksuutta rakenteeseen saat käytäämällä maitojauhetta.


Jogurttiseos tarvitsee hapattuakseen riittävästi lämpöä, joten lämpömittari on tarpeellinen väline jogurtin kotivalmistuksessa. Itse tehty viili ja jogurtti tarjotaan tuoreilla marjoilla höystettynä. Olen itse oikea jogurttiholisti, syön sitä mieluusti sekä aamupalaksi, lounaaksi että iltapalaksi.


Koska en pidä valmiiksi maustetuista jogurteista , ostan aina maustamatonta jogurttia. Jogurttiannokseni sekaan heitän runsaasti pähkinöitä, marjoja ja mysliä, joskus kruunaan annoksen lorauksella hunajaa. Oletko koskaan kokeillut jogurtin valmistamista itse? Se on yllättävän helppoa ja edullista puuhaa, joka ei vie paljoakaan aikaa.


Maustamaton jogurtti on täynnä ravintoaineita, eikä se sisällä keinotekoisia makuaineita tai ylimääräistä sokeria. ITSETEHTY KOOKOSJUGURTTI. MAITOHAPPOBAKTEERIKAPSELIA.


Jugurtti on kätevä valmistaa esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin. Pese ja kuivaa lasipurkki ensin huolellisesti. Riko maitohappobakteerikapselit varovasti veitsellä ja kaada sisällä oleva jauhe lasiastiaan. Meidän perhe kuluttaa uskomattoman määrän maustamatonta jogurttia.


Ostan sitä siitä huolimatta, etten ymmärrä miksi sen hinta on kaksinkertainen verrattuna maustettuihin sokeripommijogurtteihin. Toinen asia joka harmittaa, on se ettei litran purkista saa koskaan puristettua tai kaavittua kaikkea jogurttia. Kotitekoista jogurttia on helppo tehdä itse.


Tarvitset lasiastian, emaliastian tai jogurttikoneen. Valmistuakseen jogurtti tarvitsee paikan, jossa on tasaisen lämmintä. Näin maito saostuu ja hapantuu helpoimmin, jogurttibakteerien syödessä laktoosia ja muodostaessa maitohappoa. Jogurtti on aamiaiseni pelastus eikä päivä lähtisi käyntiin ilman sitä.


Yleensä syön jogurtin myslin ja hedelmien tai marjojen kanssa. Myös hunaja tuo jogurttiin ihanaa makeutta ja pähkinät suutuntumaa. Tällä kertaa päätin kokeilla jogurtin valmistusta kotioloissa ja hyvinhän se onnistui. Olen valmistanut jogurttia aidosta raaka-maidosta, kaupan tavallisesta punaisesta maidosta sekä kutun maidosta enkä ole itse valmistustavassa huomannut mitään eroja.


Se mikä säätelee eniten on jogurttijuuren paksuus ja maku. On erilaisia bakteerikantoja kuten Asidofilus, Bifidus, Bulgarian jogurtti , . Jugurtti löytää tiensä ostoskärryyn kaupan hyllyltä helposti. Lähes yhtä helposti sen voi valmistaa myös kotona, tarvitset vain aikaa, maitohappobakteereita ja sopivasti lämpöä. Otetaan purkki maitoa ja tilkka valmista turkkilaista jogurttia.


Leikitään pellepelotonta askartelemalla kylmälaukusta, kaurapussista, uunivuoasta ja paistolämpömittarista lämpökaappi. Lopputuloksena ihastuneita henkäyksiä, kunnioitusta ja ihmetystä, sekä pari varsin tyytyväistä ja yllättynyttä jogurtin syöjää. Konetta oli tuskin koskaan käytetty.


Löytö oli ihana, mutta huomasin pian, että meidän perheelle se oli auttamattomasti pieni. Helpompi sillä oli toki jogurttia tehdä, mutta meillä tarvitaan suurempi määrä kuin mitä pientä . Pikaisesti tulemaan täydellinen idea aamiaiseen, itse hapatettu jogurtti! Tässä tulee kaksi vaihtoehtoa, nimittäin kookos - ja cashewpähkinäjogurtti. Tällä hetkellä olen enemmän kookosjogurtin kannalla sen helppouden vuoksi.


Olen tehnyt usein myös cashewjogurttia, mutta välillä kaipaan . Maailman paras jugurtti on raikasta, juuri sopivan hapanta, täyteläistä, kirkkaan valkoista ja lohkeavaa. Juuri sellaista ihanaa, missä makea hera erottuu. Tällaista herkkua ei Suomesta kaupasta saa. Ranskassa asuessani minulla oli vain yksi (yeah right) ongelma: lohkeileva jugurtti tuli . Itsetehty viili valmistetaan jonkin lehden ohjeen mukaan näin: lusikallinen viiliä ja jonkin verran maitoa (tarkoja määriä en muista) sekoitetaan ja jätetään vuorokaudeksi huoneenlämpöön.


En ole itse vielä kokeillut, tuleeko oikean viilin makuista. Recipe in english at the end of this post. Maidotonta jogurttia on helppo tehdä itse niin kookosmaidosta ja -kermasta kuin myös pähkinöistä. Kaupan kookosjogurtteja ei meillä käytetä niiden sisältämän soijan vuoksi.


Selaillessani Karita Tykän Hyvää huomenta, raakaruokaa ihaniin hetkiin -kirjaa, silmiini . Tähänkin postaukseen sain idean lukijoiden toiveista. Terveisiä vain Eerikalle ja Katriinalle, jotka viime viikon maitopostauksen myötä toivoivat jukurtille korvaajaa. Eli mitä tehdä, jos jukurtit ovat muodostuneet kovin rakkaiksi aamu- tai .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje