Keitetyt vihreät pavut

Pavuista saa helposti maukkaan lisäkkeen sekä kala- että liharuoille. Paahdetut pähkinät tai pinjansiemenet antavat pavuille lisämakua ja rouheisuutta. Annoksen maun kruunaa maustevoi.


Huuhtele pavut ja poista niistä kovat kannat. Valuta pavut hyvin siivilässä. Paista papuja voissa, kunnes ne saavat hieman väriä.

Papujen keittämisessä on se ikävä puoli, että varsinkin voimakkaasti kiehuvassa vedessä keitetyt palot alkavat hajota ja ruuasta tulee ” sotkuista”. Tämän vuoksi meillä mieluummin höyrytetään palot ja mahdollisesti paistetaan sen lisäksi. Yksi lempiruuistamme onkin höyrytetyt vihreät.


Vihreiden papujen sesonki nimittäin. Pidin itse vihreitä papuja pitkään kaikin tavoin ihmiselle epäsopivana ruokana, kunnes muutama vuosi sitten maistoin niitä tuoreina. Suolavedessä keitetyt ja voilla valellut rapsakat palot eivät tuntuneet olevan mitään sukua kesäkeitossa lilluneille karvaisille ja . Ja vähän voita ja suolaa. Tämä taitaa toistaiseksi olla Safkaa-kirjan parasta antia: aivan älyttömän hyvä lisuke.


Joo kuvan pavut eivät ole ihan äskettäin kasvimaalta kerättyjä eikä edes pitkiä ja kauniita.

Lähikaupan pakastealtaassa oli vain noita pätkiä, mutta kun papuja on saatava, papuja _on_ saatava. Nosta pavut laakeaan kasariin ja kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä. Peitä kasari kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla muutama minuutti.


Poista kansi ja ravistele hieman, jotta kaikki kosteus haihtuu. Lisää kuumien papujen joukkoon voita ja anna . Se ken on pyöritellyt suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja , tietää ettei tuo surkea muhju tee kunniaa pavulle eikä muillekaan. Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä. Aika ja kiehuva vesi pehmittävät . Sitruuna ja yrtit maustavat pavut herkullisiksi.


Ulkofileepihvejä voi grillata vallan mainiosti puuhiiligrillissä. Jos ostat hienoja pihvejä lihakauppiaaltasi, voit pyytää häntä jättämään niihin päällystakin eli rasvareunuksen. Se antaa lihalle mehukkuutta ja makua.


Rasvan voit leikata pois otettuasi pihvit grillistä. Lisäkkeinä tarjoamme vihreitä pitkiä papuja ja . Pavunpalot vaativat suojakseen haihtumista estävän. Keitetyt pavut ovat kylmänä maukkaita ja napakoita esim. Pavut saavat liota kylmässä vedessä yön ja keitetään sitten pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä (n.tuntia).


Perunajauho sekoitetaan pieneen vesimäärään ja kaadetaan papujen joukkoon. Maustetaan huolellisesti.

Seos saa sen jälkeen ainoastaan kiehahtaa. Lopuksi lisätään hiukan kermaa . Siisti saksilla pavut hyvän näköisiksi ja pese ne kunnolla. Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja kun se kiehuu laita annos papuja kiehumaan pariksi minuutiksi. Nosta pois reikäkauhalla ja lisää seuraava annos jne.


Jäähdytä pavut juoksevan veden alla ja valuta ne hyvin. Vihreät pavut ovat jostain syystä olleet suomalaisessa keittiössä alikäytetty ruoka. Minulla on aina ollut lykky siinä, että vihreitä papuja on aina kasvatettu vanhempieni luona maalla. Samaan tapaan voisi käyttää keitettyjä vihreitä tarhapapuja salaateissakin.


Välimuistissa Pavuista ja pekonista saa supernopeaa pikaruokaa. Tarjoa esimerkiksi pihvin lisäkkeenä. Eli siis kauanko vihreitä tuoreita leikkopapuja pitää keittää? Pelkään juuri syöneeni liian vähän aikaa keitettyjä papuja.


Miten papujen myrkky vaiku. Täydellinen pihvi on mielestäni pinnalta ruskistunut ja sisältä punertava. Paistan pihvit parilapannulla voissa ja maustan rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Pihvimakuja on monenlaisia, toiset pitävät täysin kypsistä, toiset punertavista ja osa nauttii pihveistä, joille on vain näytetty pannua. Pastan kiehuessa kuumenna oliiviöljy, ja paista papuja ja sardellia muutaman minuutin ajan.


Keitä pasta sopivan kypsäksi suolatussa vedessä. Lisää silputtu tai murskattu valkosipuli ja jatka. Tarvikkeet ( hengelle): 5g vihreitä papuja puolikas sipuli tl kurkumaa rkl tomaattipureeta tl suolaa dl keltaisia linssejä öljyä. Keitetään sitä runsaassa vedessä, johon on lisätty suolaa, noin kymmenen minuuttia.


Kokeile välillä kalan tai lihan lisäkkeeksi riisin ja perunan sijaan ranskalaisittain pekonilla ja valkosipulilla ryyditettyjä papuja. Poronfilee saa seurakseen sitruunaisessa mantelimaidossa keitettyä mustajuurta. Joulun maun tuo kastike, .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje