Tee itse silikonimuotti

Olemme keränneet tälle sivulle ohjeita ja vinkkejä silikonimuotin valmistukseen ja muottisilikonien käyttöön liittyen. Muottimateriaalina silikoni. Joustava silikonimuotti on pitkäikäinen ja sopii monimutkaisille malleille . Joskus saattaa tuntua siltä, että kauppojen tasuri- tai muut lyijyviehevalikoimat eivät vastaa omia tarpeita. Tässä tapauksessa kannattaa suunnitella itse oma viehemalli, josta taas tehdään valumuotti.


Muotin voi tehdä usealla eri tavalla ja tässä jutussa on selostettu valumuotin valmistus muottisilikonista.

Lähes kaikkien muottiaineiden kanssa tulee käyttää oikeanlaista irrotusainetta, jotta itse malli sekä muotti säilyvät hyväkuntoisina. Pakkausten mukana toimitetaan suomenkieliset ohjeet, lisäksi mukana on hyvin kattavat ohjeet saksaksi ja englanniksi. Silikonimuotti kovalla kuorella. Suojaa mallin pinta muovikalvolla tai foliolla yms. Laatikoiden reunojen olisi hyvä olla irrallisia.


Ne voi kiinnittää pohjaan esim. Voi laittaa myös plastisiinin päälle suojakalvon. Tämän pitkähkön alustuksen jälkee voidaan sitten aloittaa itse muotin valmistus!

Kun olet valinnut mallin, niin tee pieni testi mikäli olet epävarma kumin sopivuudesta mallin pintaan. Sulfuuri eli rikki on kuitenkin . Koska video vaikutti niin mielenkiintoiselta niin olihan sitä pakko testata. Leivinjauhe on meillä koostumukseltaan erilaista joten vaihdoin jauhon perunajauhoksi. Jotta paremmin ymmärtäisi ja osaisi arvioida muotti - kumeja käyttäessään niitä itse , täytyy tietää muutama tärkeä termi: SEKOITUSSUHDE - Ilmaisee oikean suhteen kuinka paljon (joko painon tai tilavuuden mukaan) osa A: ta pitää sekoittaa osan B . Pfaff 1teollisuuskone ei tee tikkiä.


Jyväskylän lähimaastossa ollaan ja voitaisiin tuoda ainakin itse kone liikkeeseen näytille. Voiko tuolla silikonilla tehdä muotin myös vähän monimutkaisemmasta esineestä (esim. enkelipatsas)? Kestääkö muotti enemmän kuin yhden valukerran? Tässä muutama erillainen taivuttelmani muotti.


Löysin netistä tällaisen tee -se- itse - muottien ohjeet mutta siinä e tehtiin metallinauhasta ja käytettiin vaikka mitä härpäkkeitä ja totesin, että en jaksa nähdä seelaista vaivaa. Mutta nyt huomaan, että . Itse olen valanut kymmeniä jiginpäitä samalla erikoiskovasta kipsistä valmistetulla muotilla. Tee valureikä ensin vaikka 1mmterällä läpi HUOM!


Jigipäät eivät maksa paljoa kaupassakaan, mutta jotain erityistä hohtoa siinä on, kun kalan saa nappaamaan itse tehdyillä jigipäillä. Kun muotti on sopivan kuuma ja tina ja lyijy sulaneet, voit kaataa seoksen muotin ensimmäiseen aukkoon. Kannattaa käyttää jokaisella valulla irroitusainetta.

Itse käytän samaa rasvaa ohuelti kuin muotinkin valmistuksessa. Nyt voidaan sovittaa ydin muottiin ja pistää luukut kiinni valua varten. Itse tehtyjä muotteja tarvitsee aina silloin tällöin, joten aloin miettiä mistä saisi edullisesti tehtyä niitä. Mieleen tuli ensimmäisenä liivate. Se varmasti repeytyisi kuitenkin helposti.


Sekaan olisi saatava jotain. Aikamoisella etsinnällä olin tullut siihen tulokseen, että sekaan voisi kokeilla glyserolia. Jos muotti on huokoista ainetta kuten puuta, öljyä sen pinta ennen valua. Näin massa ei jää kiinni muottiin.


Hyviä voiteluaineita ovat auringonkukkaöljy, vaseliini ja silikonispray. Muovipintainen muotti ei tarvitse rasvausta. Ruukkumuoteissa on suositeltavaa, että muotti levenee ylöspäin. Ylöspäin levenevät ja taipuisaa . Muotit irtoavat helpommin, kun annat niiden sulaa hetken huoneenlämmössä. Tee kuumennetulla naulalla jäähän reikä ripustusnarua varten.


Isompi tähtikoriste tehdään kahden piparimuotin avulla. Laita neliönmuotoinen muotti lautaselle ja aseta sen sisälle pienempi tähtimuotti. Kaada vettä tähtimuotin ja . Tee itse kynttilä mehiläisvahasta! Itse tehty mehiläisvahakynttilä luo iloa niin tekijälleen kuin kynttilänvalosta nauttijalle.


Valmistukseen tarvittavia tarvikkeita ovat: puhdistettua mehiläisvahaa, sydänlankaa, muotti , langanpidike, kumilenkkejä, vahansulatuskannu ja sakset. Stratasys 3D-tulostimella tulostetun masterin avulla on tehty silikonimuotti. Puuttuu: tee ‎ itse Jigipää muotti?


Välineet › Tee-se-itse Välimuistissa Samankaltaisia 28. Tuossa kun vähän internetin ihmeellisessä maailmassa seikkailin niin tuli selväks se etten ainakaan mitää kipsi tai vastaavia muotteja tee. Art Clay-, ja Prometheus metallisavien valtuutettu maahantuoja.


Ammattikoulutus ja kurssitoiminta koko Suomessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje