Omatekoinen jogurtti

Muista käyttää puhtaita välineitä. Purkit ja kannet olisi hyvä olla steriilejä. Meidän perhe kuluttaa uskomattoman määrän maustamatonta jogurttia. Ostan sitä siitä huolimatta, etten ymmärrä miksi sen hinta on kaksinkertainen verrattuna maustettuihin sokeripommijogurtteihin.


Toinen asia joka harmittaa, on se ettei litran purkista saa koskaan puristettua tai kaavittua kaikkea jogurttia. Itse tehty viili ja jogurtti tarjotaan tuoreilla marjoilla höystettynä. Jogurtin valmistaminen ei ole vaikeaa ja jogurtin makuun saa vaihtelua valmistamalla se eri jogurteista. Täyteläisyyttä ja paksuutta rakenteeseen saat käytäämällä maitojauhetta.


Jogurttiseos tarvitsee hapattuakseen riittävästi lämpöä, joten lämpömittari on tarpeellinen väline jogurtin kotivalmistuksessa. Oletko koskaan kokeillut jogurtin valmistamista itse? Se on yllättävän helppoa ja edullista puuhaa, joka ei vie paljoakaan aikaa.


Maustamaton jogurtti on täynnä ravintoaineita, eikä se sisällä keinotekoisia makuaineita tai ylimääräistä sokeria. Olen itse oikea jogurttiholisti, syön sitä mieluusti sekä aamupalaksi, lounaaksi että iltapalaksi. Koska en pidä valmiiksi maustetuista jogurteista , ostan aina maustamatonta jogurttia. Jogurttiannokseni sekaan heitän runsaasti pähkinöitä, marjoja ja mysliä, joskus kruunaan annoksen lorauksella hunajaa.


Konetta oli tuskin koskaan käytetty. Löytö oli ihana, mutta huomasin pian, että meidän perheelle se oli auttamattomasti pieni. Helpompi sillä oli toki jogurttia tehdä, mutta meillä tarvitaan suurempi määrä kuin mitä pientä . Jogurtti on aamiaiseni pelastus eikä päivä lähtisi käyntiin ilman sitä. Yleensä syön jogurtin myslin ja hedelmien tai marjojen kanssa.


Myös hunaja tuo jogurttiin ihanaa makeutta ja pähkinät suutuntumaa. Tällä kertaa päätin kokeilla jogurtin valmistusta kotioloissa ja hyvinhän se onnistui. Tarvitset lasiastian, emaliastian tai jogurttikoneen.


Kotitekoista jogurttia on helppo tehdä itse. Valmistuakseen jogurtti tarvitsee paikan, jossa on tasaisen lämmintä. Näin maito saostuu ja hapantuu helpoimmin, jogurttibakteerien syödessä laktoosia ja muodostaessa maitohappoa. Leikitään pellepelotonta askartelemalla kylmälaukusta, kaurapussista, uunivuoasta ja paistolämpömittarista lämpökaappi.


Lopputuloksena ihastuneita henkäyksiä, kunnioitusta ja ihmetystä, sekä pari varsin tyytyväistä ja yllättynyttä jogurtin syöjää. Kiitokset Pusulaan ystäville, jotka vinkkasivat omatekoisen. Olen valmistanut jogurttia aidosta raaka-maidosta, kaupan tavallisesta punaisesta maidosta sekä kutun maidosta enkä ole itse valmistustavassa huomannut mitään eroja. Se mikä säätelee eniten on jogurttijuuren paksuus ja maku. On erilaisia bakteerikantoja kuten Asidofilus, Bifidus, Bulgarian jogurtti , . ITSETEHTY KOOKOSJUGURTTI.


MAITOHAPPOBAKTEERIKAPSELIA. Jugurtti on kätevä valmistaa esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin. Pese ja kuivaa lasipurkki ensin huolellisesti.


Riko maitohappobakteerikapselit varovasti veitsellä ja kaada sisällä oleva jauhe lasiastiaan. Maailman paras jugurtti on raikasta, juuri sopivan hapanta, täyteläistä, kirkkaan valkoista ja lohkeavaa. Juuri sellaista ihanaa, missä makea hera erottuu.


Tällaista herkkua ei Suomesta kaupasta saa. Ranskassa asuessani minulla oli vain yksi (yeah right) ongelma: lohkeileva jugurtti tuli . Ollaan tehty pari kertaa ihanaa jugurttia itse seuraavasti: litra luomumaitoa dl kuohukermaa (vähempikin riittää kyllä) rkl bulgarianjugurttia juureksi. Seokseen lisätään juuri eli rkl bulgarianjugurttia. Tein opiskeluaikana itse jogurttia , mutta vuosien tauon jälkeen ohje on unohtunut. Recipe in english at the end of this post.


Maidotonta jogurttia on helppo tehdä itse niin kookosmaidosta ja -kermasta kuin myös pähkinöistä. Kaupan kookosjogurtteja ei meillä käytetä niiden sisältämän soijan vuoksi. Selaillessani Karita Tykän Hyvää huomenta, raakaruokaa ihaniin hetkiin -kirjaa, silmiini . Pikaisesti tulemaan täydellinen idea aamiaiseen, itse hapatettu jogurtti! Tässä tulee kaksi vaihtoehtoa, nimittäin kookos - ja cashewpähkinäjogurtti.


Tällä hetkellä olen enemmän kookosjogurtin kannalla sen helppouden vuoksi. Olen tehnyt usein myös cashewjogurttia, mutta välillä kaipaan . Jugurtti löytää tiensä ostoskärryyn kaupan hyllyltä helposti. Lähes yhtä helposti sen voi valmistaa myös kotona, tarvitset vain aikaa, maitohappobakteereita ja sopivasti lämpöä. Tarvitset: l maitoa dl siemenjugurttia, esimerkiksi kreikkalaista tai bulgarian jugurttia (1dl maitojauhetta) 1. Avaa maitohappobakteerikapselit ja sekoita niiden sisältö kookosmaidon joukkoon.


Lisää makeutus ja vaniljajauhe. Kiinnitä harsokangas kumilenkillä purkin suuaukolle. Jätä jogurtti tekeytymään yön yli huoneenlämpöön.


Säilytä jogurtti jääkaapissa ja syö parin päivän kuluessa. Alkuperäinen resepti: Virpi .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje