Nuohous laki

Sisäasiainministeriön asetus nuohouksesta. Tämä asetus koskee määrävälein nuohottavia tulisijoja ja . Käytännössä muutos tarkoittaisi piirinuohousjärjestelmästä luopumista. Tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous parantaa paloturvallisuutta.


Rakennuksen omistajalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia nuohouksesta määrävälein.

Vakituisessa asuinkäytössä olevassa asunnossa tulisijat on nuohottava kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa kolmen vuoden välein. Yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija. Tulisija on rakennukseen kuuluva rakennusosa tai laite, jossa poltetaan kiinteitä, nestemäisiä tai kaasumaisia aineita.


Lain mukaan ympäri vuoden käytössä oleva omakotitalo pitää nuohota kerran vuodessa. Mökin hormit on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Vuokrakäytössä olevan mökin hormit on kuitenkin nuohottava joka vuosi. Lain mukaan tulisijat on nuohottava asuinrakennuksissa joka vuosi, kesäasunnoilla joka kolmas vuosi.


Helsinkiläinen nuohoojamestari kuitenkin arvioi, että ainakin pääkaupunkiseudulla jopa prosenttia jättää nuohoojan kutsumatta.

Iso helpotus omakotiasujille: uusi laki antaisi itse valita nuohoojan ja nuohouksen ajan. Asiakkaille kankeaksi koetusta piirinuohousjärjestelmästä on haluttu jo pitkään eroon. Työvuorojen ja vapaapäivien järjesteleminen . Sisäministeriö valmistelee lakiesitystä, joka vapauttaisi nuohouksen. Pelastuslakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että pelastustoimelta poistetaan velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Myös nuohouksen hintasääntely ehdotetaan lopetettavaksi.


Muutos vaati lain muuttamisen, sillä. Muutoksen jälkeen nuohous muuttuisi vapaasti kilpailluksi yritystoiminnaksi, jolloin kiinteistöjen omistajat päättäisivät itse, keneltä hankkivat nuohouspalvelunsa. Vaikka kilpailu vapautuisi, vastuu lakisääteisestä nuohouksesta pysyy kiinteistön omistajalla.


Nuohouspalvelujen tuottaminen jäisi . Oma vastuu korostuu itse asiassa entisestään. Sääntelyn selkeyttämiseksi tarkemmat säännökset nostettaisiin sisäministeriön asetuksesta lakiin. Laki on tarkoitettu tulemaan . Omakotitalon omistajana tai haltijana vastaat siitä, että nuohous on järjestetty lain ja asetuksen vaatimalla tavalla.


Vakituisessa käytössä olevan asunnon tulisijat tulee nuohota vuoden välein ja yksityisessä vapaa-ajankäytössä olevien rakennusten tulisijat tulee nuohota kolmen vuoden välein. Jos vuokraat vapaa- ajan .

Käytössä oleva kiinteällä polttoaineella, useammilla polttoaineilla tai raskasöljyllä toimiva tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Suuluukuttoman tulisijan (avotakka) tulipesää ei nuohota , ellei siitä erikseen . Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokunta päätti 8. Piirinuohouksessa nuohooja suunnittelee reittinsä etukäteen ja kiertää talosta taloon. Vastuun toteuttaminen on tehty aika hankalaksi kiinteistön omistajalle, Rajakko sanoo. Jokilaaksojen alueella paikalliset pelastusviranomaiset valvovat nuohousta.


Uudistus liittyy hallituksen tavoitteisiin vähentää kuntien tehtäviä, keventää sääntelyä ja parantaa yritystoiminnan edellytyksiä. Meillä nuohooja käy kerran vuodessa, tarkistaa samalla että hormit ja kaikki on .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje