Vanhan kaakelilattian maalaus

Itse olemme jo kertaalleen vaihtaneet vanhan lautalattian pois ja asentaneet klinkkerin lattialämmityksellä. Silloin terracotan väri tuntui hyvältä. Mutta mieli muuttuu, ainakin minulla ja aika useinkin. Pitkään olen tuskaillut lattian kanssa, lähinnä sen tummuuden ja punaisuuden vuoksi.


Olen yrittänyt peitellä . Au pair-työni loputtua ja kotiinpaluuni jälkeen elokuun lopussa, minulla oli valmiina piiitkä to do-lista kotona toteutettavista asioista.

Listan kärjessä oli keittiön kaakelilattian maalaus. Vanha lattia oli sellainen oranssinbeige, joka ei miellyttänyt, ei sitten yhtään omaa silmää. Siispä syyskuun alussa oltiinkin jo . Lopulta maalikerroksia tulikin seiniin kolme (kaksikin riittää periaatteessa) ja lattiaan kaksi ( lattian uusi ja vanha sävy lähempänä toisiaan ja lattiamaali muutenkin tummempaa).


Suurin huolenaiheemme tässä tavassa remontoida olikin maalin kestävyys, joten täytyihän sitä testata. Kerroin blogissani tämän vuoden huhtikuussa lukijan tuulikaapin laattalattian maalausprojektista. Tuulikaapin lattiasta rohkaistuneena päätin nyt sitten maalata myös vessan lattian samalla värillä.


Meillä olis muuten kämppä ok, mutta noi vanhat laatat harmittaa.

Soveltuu kaikille lasitetuille ja lasittamattomille laatoille sekä klinkkereille, myös graniitille, marmorille ja muille kivilaaduille. Saatavilla 7ml:n ja l:n pakkauksissa. Itse maalaus oli todella helppoa ja nopeaa. Suuremman vaivan vei esikäsittely, joka sekin onnistui hyvin helposti. Lattian päällä voi kävellä jo 12h maalauksesta ja sain suoritettua maalauksen lasten ollessa unilla.


Olin yllättynyt siitä, että maalista ei lähtenyt kovinkaa pahaa hajua. Laattojen maalaus on nopea ja edullinen vaihtoehto uusia vanhat kaakelit, jos ne vain ovat ehjät ja vesieristys on kunnossa. Lattianlämmitys tulee siis ottaa pois päältä, sillä kuumuus paakkuunnuttaa maalin. On myös muistettava se, että kaakelimaaleja ei ole tarkoitettu silikonille, ja silikonit ne pitää poistaa ennen maalausta.


Teipin liima aiheuttaa maalin kanssa kemiallisen . Näin maalaat kuivien tilojen kaakelit. Katso Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijan vinkit kaakeleiden. Kaikki ammattilaiset ( keittiöasentajat, maalarit, kaakeloijat) ovat sanoneet, että ei hyvä idea. Onko palstalla kävijöillä kokemusta asiasta? Kyseessä on vanha 60-luvun keittiön kaakelilattia.


Tai sitten jätän sen sellaiseksi. Kaakelit sellaisia pieniä 2cmx2cm. Hyvän lopputuloksen saamiseksi on tärkeää tehdä pintojen esikäsittely oikein ja oikeilla aineilla.

Kaikista tärkein ja eniten aikaa vievä vaihe on kaakelipintojen puhdistus soodapohjaisella maalarinpesuaineella ja pesu esikäsittelyaineella. Lisäksi ennen maalausta pitää poistaa vanhat kalusteet, silikonit ja . Mukava kontrasti tummalle lattialle oli uutuutta hohtavat valkoiset seinät. Jäljellä oli enää viimeistelytyöt, jotka sovittiin seuraavalle päivälle. Lattian ja seinän alareunaan vedettiin musta silikonisauma, ja viimeisetkin muovit ja pahvit revittiin pois. Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus pinnoitteella oli valmis.


Työvaiheet: Poista vanhat ja kuluneet silikonit. Pese laatat maalinpesuaineella, huuhtele ja anna kuivua ohjeiden mukaisesti. Kun laatat ovat kuivat, maalaa ne pohjamaalilla.


Itse käytin Tikkurilan Otex-tartuntapohjamaalia, joka on alkydipohjamaali. Yksi kerros pohjamaalia riittää. Huopatelalla saat kauniin . Päähänpinttymäni kotimme tunkkaisen ja kuluneen koivuparketin maalaamisesta valkoiseksi toteutui siinä samalla kun pesänrakennusvietti otti ylivallan. Pregzilla minussa kertoi miehelleni, ettei suostuisi kantamaan vauvaa kotiin, elleivät kaksiomme lattiat loistaisi valkoisen maalin mukanaan tuomaa . Millainen maalattava, kulutusta kestävä pinnoite olisi mahdollista laittaa laatan päälle? Suunnitelmissa olisi keittiöremontti, jonka yhteydessä myös vanha lattia kaipaa uudistusta.


Kysymys onkin voiko koko tilan maalata , seinät ja lattiat ja saumat? Vmaali on vesiohenteinen eli kuivuessaan muovia ja näin blokkaa saumojen hengittävyyden. Onko tässä todellinen vaara että maalin alle kerääntyisi kosteutta ja näin myös mahdollisesti muodostaisi homeongelman vaaran? Karhennetulla maalilla voidaan maalata maalarinteipillä rajattu alue, esim. Lattian voi myös maalata telaamalla, jolloin maalipinnasta saadaan sileämpi ja pinnoitteen omaisempi.


Permo puulattiamaalilla saadaan lautalattialle vanhaan tyyliin sopiva ulkonäkö kuivissa sisätiloissa. Meillä alkaa lähestyä vanhan lattialankun maalaus ja uudenkin koska vanhaa ei ole koko taloon laittaa. Käsin voi loppua usko kesken jos lattiaa on paljon.


Lopuksi lattian imurointi ennen maalausta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje