Äänen intensiteetti etäisyys

Pistemäisen äänilähteen äänen intensiteetti laskee etäisyyden neliönä. Tulin muistelleeksi, että radioaktiivisen säteilyn voimakkuus heikkenee aika jyrkästi etäisyyden funktiona. En vain löytänyt sitä funktiota enää mistään.


Tätä arvoa kutsutaan kuulokynnykseksi I. Lasketaan äänilähteen tehon P ja pinta-alan A avulla​.

Jollakin tietyllä ajanhetkellä, tietyllä etäisyydellä äänilähteestä, äänen energia on jakautunut pallon muotoiselle pinnalle. Hetkeä myöhemmin sama energia on jakautuneena uudelle pallonmuotoiselle pinnalle, jonka pinta-ala on suurempi. Konsertissa asetettiin äänen voimakkuuden mittari metrin päähän kaiuttimesta. Mittari ilmoitti lukeman dB. Oletetaan, että äänen voimakkuus äänilähteen ulkopuolella on kääntäen verrannollinen äänilähteen etäisyyden neliöön.


Perinteinen mikrofoni mittaa kuitenkin vain äänenpainetta , joten hiukkasnopeuden mittaamiseksi tarvitaan kaksi lähekkäin sijoitettua mikrofonia, joiden havaitseman äänenpaineen. Jos äänilähteen aiheuttamaa äänen. Etäisyyden kaksinkertaistuessa äänenpaine pienenee dB.

Tämä näkyy lausekkeen (2) oike- alla puolella olevassa toisessa termissä, jonka mukaan ääni vaimenee dB etäi- syyden äänilähteeseen kaksinkertaistuessa. Aikaa kuluu siis tuntia minuttia. Teen virheen jossain kohdassa laskua (tai ajatusmallissani on vika) ja kaipaan apua.


Voima F1=143F1=1N, voima F2=186F2=1N, voima F3=155F=1N, etäisyys A=0. Esimerkki kuorsaajasta eri etäisyydellä ja useampi kuorsaaja yhteenlaskettuna. Tehtävässä lasketaan äänen intensiteetti , kun desibelitaso tunnetaan. Lisäksi tarkastellaan kuinka kauas.


Vs: apua desibelitehtävään. Mutta nyt kun tarkistelen tätä niin tässä on kyllä jotain häikkää. Aivot on aika solmussa tällä hetkellä, mutta ideana tässä on varmaan se, että äänen intensiteetti heikkenee kääntäen verrannollisena etäisyyden neliöön. P on äänilähteestä poistuva äänienergia.


Jos tarkastellaan äänilähdettä pistemäisenä lähettimenä, siitä lähtevä ääniaalto etenee palloaaltona säteittäisesti. Tällöin äänen intensiteetti on kääntäen verrannollinen etäisyyden. Tutkitaan pistemäisen äänilähteen äänen intensiteetin heikkenemistä etäisyyden funktiona. Kokeessa täytyy jotenkin eliminoida heijastuneiden äänien vaikutus.


Kun äänen te- hotaso pysyy vakiona, äänen painetaso vähenee etäännyttäessä äänilähteestä.

Koska I, kuten muutkin ää- nisuureet. I on äänen intensiteetti. A on etenemissuuntaan nähden kohtisuora pinta-ala. Intensiteetti pienenee, kun etäisyys äänilähteestä kasvaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje