Äänenvoimakkuuden yksikkö

Tällöin on kyse subjektiivisesta, havaitusta äänenvoimakkuudesta. Voidaan tarkoittaa myös fysikaalista äänenvoimakkuutta desibeleinä. Ihmisaistit ovat yleensä logaritmisia, niin kuuleminenkin. Se tarkoittaa, että äänenpaineen kymmenkertaistuminen tuntuu aina yhtä suurelta muutokselta: kasvu sadasta tuhanteen tuntuu yhtä suurelta kuin kasvu kymmenestä . Taajuus kertoo ääniaaltojen värähtelyjen lukumäärän sekunnissa.


Välimuistissa Samankaltaisia Äänen taajuuden yksikkö on hertsi (Hz). Mitä enemmän värähdyksiä ääniaalloissa on, sitä korkeampi ääni syntyy. B) ja joka kertoo äänen fysikaalisen voimakkuuden. Näiden välisenä yhteytenä kuitenkin toimii äänekkyystaso ( yksikkö foni) . Kun kuuntelemme arkielämän ääniä, juuri ja juuri kuultava ääni eli kuulokynnys on dB.


Todellisuudessa koko väestön kuulokynnys on muutamia desibelejä ylempänä. Teknisesti voidaan mitata dB: n äänen . Ensinnäkin Äänen voimakkuuden alue, jonka ihmiskorva kuulee on valtavan laaja (Kuuloalue) ja toisaalta kuuleminen subjektiivista. Kuulemme eri taajuuksia eri tavalla.


Desibelikäsitteen avulla voidaan ilmaista kahden tason välistä suhteellista eroa. Päinvastoin kuin usein luullaan, desibeli (dB) ei ole itsenäinen (absoluuttisesti mitattava) tietyn fyysisen suureen mittayksikkö, kuten metri tai watti, vaan se on ainoastaan kahden, samoissa absoluuttisissa mittayksiköissä . Yleisesti turvallisen äänenvoimakkuuden rajana pidetään desibeliä. Desibeli on äänenvoimakkuuden suhteellinen mittayksikkö. Tehdassaliin asennettiin äänimerkin antamista varten laite, jonka antaman äänen voimakkuudeksi mittauspisteessä todettiin dB.


Kuinka monta samanlaista merkinantolaitetta on. Sääasema on ollut jälleen normaalikäytössäni kuukauden päivät ja mielihyvällä voin todeta, että yksikön vaihtaminen uuteen tosiaan auttoi. Sisäyksikkö puolestaan mittaa sisälämpötilaa ja kosteutta sisätiloissa sekä näiden lisäksi ilmanpainetta, hiilidioksidin määrää ja äänenvoimakkuutta. Putki on osittain täytetty vedellä siten, että vedenpinnan korkeutta voidaan säädellä.


Putken yläpäässä tuotetaan ääntä. Millä etäisyydellä putken suusta vedenpinnan on oltava, kun kuullaan ensimmäinen äänenvoimakkuuden maksimi? Entä kun kuullaan toinen maksimi? Väestötutkimuksissa kohonnut verenpaine näyttää yleisemmältä meluherkillä ihmisillä, ja heillä saattaa olla jopa suurempi riski kuolla sydänsairauksiin. Kun lähellä oleva ystäväsi puhuu, hänen äänihuu- lensa värähtelevät ja synnyttävät ilmaan paine- vaihteluja.


Ilman rakenneosasten värähtely etenee ääniaaltoina kaikkiin suuntiin 3metrin sekun - tinopeudella. Kun esimerkiksi äänenvoimakkuus ilmaistaan desibeleinä, vastaa vertailutaso korvan kuulokynnystä keskitaajuuksilla. Yksikkö on tarkoitettu puhelintekniikan käyttöön, eikä sillä ole audioyhteyksissä juurikaan käyttöä, koska nykyään kuormitusimpedanssitvaihtelevat laitekohtaisesti.


Merkintä dB SPL ei siis tarkoita täydellistä hiljaisuutta. Audiosignaalin suuruutta kuvaavana yksikkönä se on paljon .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje