Karjalanpiirakka pulikka

Mulla olis tälläne hieman tyhmä kysymys. Haluaisin kokeilla karjalanpiirakoiden tekoa kotona, mutta en omista piirakkapulikkaa. Siihen tulee litra ruisjauhoja, joihin laitetaan kolme desilitraa vehnäjauhoja sitkoksi. Lisäksi vettä, yksi teelusikallinen suolaa ja kolme ruokalusikallista öljyä, kertovat Karjalan Jääskestä kotoisin olevat piirakantekomestarit Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari.


Vehnäjauho tekee taikinasta helpommin käsiteltävää, sillä se tuo taikinaan sitkoa.

Ystävänpäivänä hän pitää kurssia karjalanpiirakan leipomisesta. Piirakoita kun voi mieluusti tehdä yhdessä. Mikäli pulikkaa tai kaulinta ei keittiöstä löydy, voi taikinaa kaulita vaikkapa tyhjällä limsapullolla. Karjalanpiirakat tehdään monesti erityisellä piirakkapulikalla. Välimuistissa Arvio: - ‎arvostelua - ‎t min Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla.


Tee kuorista ohuita, soikeita tai pyöreitä kuoria (Ø n. cm). Pinoa ne, ja ripottele jauhoja väliin.

Harjaa ajelluista kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois. Kakkarat ajellaan eli kaulitaan jauhotetulla pöydällä piirakkapulikalla, joka on keskeltä paksu mutta päihin oheneva kaulin. Pulikan liikkeen pitäisi.


Jauhoja kannattaa käyttää runsaasti, jotta kuori ei tartu pöytään eikä pulikkaan. Lyhytelokuva karjalanpiirakoiden paistamisesta sekä elämästä yleensä. Short film about baking Karelian. Kuvakertomus karjalanpiirakoiden tekemisestä.


Video on tehty Sulkavan yläkoulun 8. Tarjoile karjalanpiirakat lämpimän munavoin kanssa. Ne maistuvat taivaallisilta dipattuna kuumaan karjalanpaistiliemeen tai sulaan voihin. Aseta karjalanpiirakka pellille (ilman leivinpaperia!) odottamaan piirakkakavereita ja kun pelti on täynnä laita piirakat uunin keskitasolle n. Uunituore itse tehty karjalanpiirakka palkitsee kuitenkin tekijänsä. Kaulitse letusta soikean. Ohenna kukin ympyrä pulikan tai kaulimen avulla läpikuultavaksi soikioksi (x cm).


Suojaa kelmulla kuivumisen estämiseksi. Jos asettelet taikinalevyjä päällekkäin, ripottele väliin jauhoja.

Levitä täytettä taikinalevyn keskelle soikion muotoiselle alueelle . Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku, muilla karjalaisalueilla piirakat tehtiin nostatetusta taikinasta. Pyöritä jokainen taikinapala jauhotetulla pöydällä ohueksi tangoksi ja leikkaa tangot viiteen tai kuuteen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä jauhoja apuna käyttäen litteiksi kakkaroiksi. Vatruskoita en ole koskaan tehnyt, tokko ees maistanut. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii sen alla.


Jauhota leivinpöytä reilusti ruisjauhoilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje