Jäälyhty

Perinteinen jäälyhty on kaunis ja helppo tehdä. Milloin viimeksi kokeilit? Jäälyhty on yleensä yhdestä jääkappaleesta tehty lyhty kynttilöitä varten.


Jäälyhty valmistetaan useimmiten laittamalla pakkasella vettä täynnä oleva ämpäri ulos. Kimpale on vielä täynnä sulaa vettä.

Vesi, pakkanen ja kymmenen litran ämpäri ovat perinteiset välineet jää-lyhtyjen tekoon. Niin helpolta kuin työ tuntuukin, tuttuja jäädyttäjille ovat myös epäonnistumiset. Jäätymisajan arvio menee usein pieleen, ja jäälyhty joko särkyy ämpäristä poistettaessa tai vesi onkin jäätynyt umpeen ja rikkonut ämpärin . Jäälyhdyn voi tehdä myös jätti-ilmapallon sisällä. Ilmapallon sisällä jäädyttämällä saat jäälyhtyyn erilaisen pisaramaisen muodon.


Pihakoristeen voi koristella tulppaanein tai tehdä niihin hauskan pintakuvioinnin serviettien avulla. Täytä ämpäri vedellä ja laita se ulos pakkaseen. Jos haluat värillisen jäälyhdyn , värjää vesi esimerkiksi mehulla tai karamellivärillä) 2.

Se puoli joka oli ämpärin pohjalla, siihen tehdään reikä ja vesi kaadetaan pois, eli se jää lyhdyn suuaukoksi ylöspäin. Kun vesi on jäätynyt ämpärin seinämissä muutaman sentin, kaada loput vedet pois. Minulla on sellaisia rengasmaisia muotteja, oikein jäälyhtyjä varten tehtyjä, Anttilasta ostettuja joku vuosi sitten, myös kakkuvuokaan saa aseteltua ne varret sopivasti, mutta ämpärissä ei kukkia varmaan saakaan nätisti pysymään.


Eilen just laitoin semmoisen, mihin tuli nelikoita, tänään pitää katsoa . Hedelmillä koristeltu lyhty on kaunis pihakoriste. Helppo jäälyhty jäätyy kahden muoviastian avulla, kun pakkasta on vähintään -astetta. Osaako kukaan neuvoa jäälyhdyn tekemisessä? Vinkki: Voit koristella lyhdyn laittamalla veden. Näillä ohjeilla onnistut, mukana myös vinkkejä joilla saat jäälyhdyistäsi entistäkin kauniimpia!


Talvella pihaa on helppo koristella jäälyhdyin, joiden sisälle pistetään kynttilä. Jos ulkona on pakkasta, vie jäälyhty ulos jäätymään. Pienen lyhdyn voi jäädyttää myös pakastinkaapissa, ja arkkupakastimeen mahtuu tarvittaessa isokin ämpäri. Jäädytysaika vaihtelee nestemäärän ja lämpötilan mukaan. Arkkupakastimen lämpötilassa (- °C) iso jäälyhty on valmis kymmenessä . Katso ohjeet perinteisen jäälyhdyn tekemiseen kotiliesi.


Seinämän paksuutta voi kyllä zoomailla ihan siitä jään läpi, mutta hätäisellä tekijällä tahtoo helposti tulla susia. Sopisikohan jäälyhty hautausmaalle?

Mun isä tykkäs jäälyhdyistä. Nyt pakkasten saapuessa (ja niiden jatkuessa ja jatkuessa…) on saanut ihastella monestakin blogista sekä myös lehtien sivuilta toinen toistaan kauniimpia jäälyhtyjä. Tee itse jäälyhty pihan koristeeksi. Pakkasella kauniit lyhdyt syntyvät hetkessä ulkona.


Leudommilla ilmoilla pakastin on oiva apu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje