Saaristolais savustin ohje

Jos vuoden takainen lehti on omassa hyllyssä, ohje on siinä, mutta sen jälkeen on tullut paljonkin muutoksia materiaalipuolelle. Silloin savuhormiharkot olivat vasta tulossa käyttöön, ja niitä oli saatavana vain pari kokoa. Tekijäkin on edelleen niinsanotusti . Onkos kenelläkään kokemusta tai ohjetta miten rakentaa sellainen puinen savustin ? Nykyinen vanhasta uunista tehty savustin on todella ruma ja sen lämpötilaa on hankala hallita ja se meinaa aina kuumeta liikaa. Mattis vei sanat suustani, eli juuri tuollaista saaristolais savustinta tarkoitan. Grillikatoksen taakse on valmistunut uusi savustin jossa voidaan savustaa niin kaloja kuin lihaa.


Alla vähän ohjeita miten homma toimii. Muista laittaa rasvapelti aina paikalleen, ja tärkeää on pitää lämpö alhaisena, alle 1astetta. Savustusaika kaloille noin 1-tuntia riippuen . Olen kiitollinen kaikista neuvoista. Ohjeen antajan tulen mainitsemaan opinnäytetyössäni (jos valitsen sen).


Juuri savustin pikkusiikaa pöntössä, ja mehukasta tuli. Olen itsekin suunnittelemassa mökille juuri sellaista ( saaristolais mallin) savustus kaappia! Aika heikosti on löytynyt . Tämmönen saaristolais savustuskaappi valmistui tänään. Viikonloppuna olisi tarkoitus ottaa ensimmäiset savut ulos kaapista :p.


Seinät on tehty kakkosvitosesta, kun sitä taapelista ylimääräistä löytyy. Tulipesän vuorasin tulitiilillä. Ohjeet pääsääntöisesti otettu Särömaan Kalansavustuksen Salat kirjasta. Itselläni tehtynä tuollainen saaristolainen malli,ja pelkkää leppää olen savustuksessa poltellut. Aiemmin olen kuorinut polttamani puut, jotka tosin ovat ymmärtääkseni olleet (joka on väärin)tervaleppää.


Vihdoinkin sain taatusti kuivaa harmaaleppää,ja sillä kun ensimmäisen kerran savustelin,niin enpä . Kariniemen sivuilta löytyi ohje savustetuista wingseistä, jota oli tarkoitus mukailla lämpötilan ja savustamisajan osalta. Siipien ollessa savustimessa, kävin silloin tällöin tarkastamassa savustimen lämpötilan ja laitoin tehoa suuremmalle, jos lämpötila oli alhainen. Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä.


Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Tätä varten suosittelemme erittäin vahvasti hankkimaan digitaalisen lämpömittarin kahdella anturilla, yhden lihan sisälämpöä ja yhden savustimen sisälämpöä varten. Savustukseen soveltuvaa on rasvainen liha kuten esimerkiksi kinkku, kylkisilava, poronliha, kauriinreisi sekä useat hyvälaatuiset makkarat. Isterband on myös herkku joka sopii savustettavaksi.


Koska liha on koostumukseltaan kiinteämpää kuin kala, sen suolaaminen ja savustus vaatii enemmän aikaa. Olemme savustin - ja grillilaitteisiin erikoistunut maahantuoja. Myymälämme sijaitsee Tuusulassa.


Hyrylässä, osoitteessa Moukarinkuja 6. Tuollanen tuli joskus rakennettua mökille. Ei amerikkaa vaan saaristolaistyylinen savustin. Tiilestä muuratun osan yläosassa muutama laatikollinen kiuaskiviä. Yläkerran puukopissa kolme ritilähyllyä ja koukkupaikkoja silakoille. Kesällä savustettaessa menee . Tämä saattaa olla ristiriidassa Kolmosen lämpötiloista antaman ohjeen kanssa, joskin riippuu mm.


Pidempi työstä tapahtuu kuitenkin merkittävästi alemmissa lämpötiloissa. Varsinainen palvauslämpötila taisi olla jotain – astetta, mitä alhaisempi sen parempi. Rakensin viime kesänä itselle lähinnä lihan savustukseen tynnyristä jenkkityylisen savustimen. Lihat on onnistunut hyvin ja esim.


Pari kertaa olen kalaa savustellut ja netistä löytyy paljon ohjeita, joissa sanotaan että lämpö 85-astetta ja noin puoli tuntia riittää . Vilperillä ohje ylempänä. Ennen lihojen laittoa systeemiin poltan yhden pesällisen puita pesässä. Tällä saan alkulämmön kivikasaan. Lämpö tässä vaiheessa jossain 50C nurkilla - lihojen huuhtelu vedellä ennen saunaan laittoa. En tiedä onko tarpeen, mutta suola maistuu muuten mielestäni liikaa lihan . Kuitenkin meikäläisen kalansaaliisiin suhteutettuna kuin ampuisi tykillä kärpästä, eli savustin on omimmillaan vasta suurille kala-annoksille.


Yhden mittakalan kerrallaan savustaminen kaikkine valmisteluineen ja lämpötilan vahtimisineen tuntuu turhan työläältä. Mökille savustinta suunnitellessani sain . Southern-Country-Smoker- savustin. Puuttuu: saaristolais.


Aiheeseen saaristolais savustin ohje liittyvät haut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje