Kvinoa keittäminen

Jos kvinoaa ei huuhtele, on sen ominaismaku voimakkaampi. Sitä ei tarvitse vispata ollenkaan keittämisen aikana, vaan sen . Etelä-Amerikasta kotoisin oleva quinoa on erittäin ravinteikas ruokakasvi. Se ei ole viljojen tapaan heinä, vaan kuuluu savikoiden sukuun.


Inkat pitivät quinoaa pyhänä ja kutsuivat sitä kaikkien viljojen äidiksi.

Luontaisesti gluteeniton ja miedonmakuinen quinoa sopii esimerkiksi salaatteihin, pataruokiin ja . Saat vaihtelua makuun keittämällä kvinoan maustetussa vedessä (mausteet, yrtit, liemi ). Kokeile myös sekoittaa kvinoaan pestoa ja laita sitten mukaan ruokaisaan salaattiin. Kuten totesin edellisessä kirjoituksessani, ajattelin kokeilla tällä viikolla jotain uutta hiilihydraattilähdettä monipuolistaakseni ruokavaliota. Niinpä ostin alkuviikosta jotain sellaista ruoka-ainetta, jota en ole aikaisemmin ostanut tai edes maistanut.


Se ruoka-aine oli quinoa eli suomalaisittain kvinoa (tai kinua), . Keitetty kvinoa sopii sinne, minne couscous tai riisikin – eli vaikka mihin.

Riisin tapaan valmistettavat siemenet sisältävät proteiinia ja soveltuvat siten hyvin tasapainoiseen ruokavalioon. Jätä kvinoa valumaan siivilään n. Ravistele siivilää valutuksen aikana, niin saat kaiken veden pois. Kvinoalla voi myös korvata riisin . Kiehauta kasvisliemi kattilassa. Kuullota samanaikaisesti valutettua kvinoaa kuivalla, kuumalla . Yleisin valmistustapa lienee kuitenkin kvinoan keittäminen , mikä on yksinkertaista ja suhteellisen nopeaa: tärkein vaihe on kvinoan huolellinen huuhtelu kuumalla vedellä ennen keittämistä – kvinoan pinnalla on kitkerän makuista saponiinia, joka poistuu huuhtelun ansiosta. Keittämiseen tarvitset yhden . Alunperin kvinoa on kotoisin Andeilta, jossa sitä on viljelty jo viitisen tuhatta vuotta.


Monesti ohjeissa kehotetaan huuhtelemaan kvinoa, mutta mielestäni tämä on turhaa. Siemenen pinta on karvaan, . Ennen keittämistä kvinoaa piti liottaa veden alla. Mutta miltä lopputulos maistui? Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä.


Luonnonmukaisesti viljeltyä punaista quinoaa eli kvinoaa.

Tavalliseen quinoaan verrattuna punainen quinoa on hieman voimakkaamman makuista sekä suutuntumaltaan rapsakampaa. Lisäksi se vaatii hieman pidemmän keittoajan. Mittaa dl vettä kattilaan. Mausta suolalla, pippurilla, kylmäpuristetulla öljyllä sekä voilla. Jauhon muodossa se sopii myös leivontaan.


Lisää halutessasi yrttejä ja . Sen terveysvaikutuksia on kehuttu mm. Maussa on pähkinämäistä vivahdetta. Eteläamerikkalaisten intiaanien mukaan quinoa on jumalien lahja, sillä se maistuu taivaalliselta! Ainakin jos paahdat quinoan ennen keittämistä.


MÄÄRÄ: Riittävästi nälkäiselle, tai yhdelle aterialle ja loput evääksi. SÄILYVYYS: Quinoasalaatin loppu säilyy mainiosti jääkaapissa jopa päivä. Tunniste ja kuvailutiedot. Ilman huuhtelua kvinoa jää helposti hieman kitkerän makuiseksi. Huuhtele kvinoa hyvin tiheän siivilän avulla.


Quinoaa on huuhdeltu riittävästi, kun huuhteluvesi on täysin kirkasta. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kattilan kansi raollaan n. Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia: quinoaa. Itse toivon, että monet löytäisivät esimerkiksi rakastamani kvinoan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje