Mitä ovat kveenit

Kveenit ovat Pohjois-Norjan eli Ruijan (Finnmark) suomalaisperäistä väestöä. Kveenin_kieli Välimuistissa Samankaltaisia Kveenin kieli ( kveeniksi kväänin kieli), myös kainun kieli on yksi Norjan virallisista vähemmistökielistä. Teoriat kveenien ja historiallisten kainulaisten välisistä yhteyksistä ovat johtaneet myös kainu-nimen käyttöönottoon. Kvääninkieli oon se kieli mitä kväänit oon puhuhneet ja . Kainulaiset Välimuistissa Samankaltaisia Useimmat kainulaisiksi kutsutut ihmisryhmät ovat olleet suomenkielisiä, mutta Tornionlaakson meänkielessä nimitys tarkoittaa Pohjois-Ruotsin Kainuunjoen (ru.


Kalixälven). Historiantutkimuksessa kainulaiset- ja Kainuu-nimet on usein samaistettu viikinkiajan ja keskiajan lähteissä esiintyviin norjalaisperäisiin kveeni - ja .

Norjan valtio myöntyi kesällä vihdoin perustamaan totuuskomission, joka selvittää norjalaistamiskauden väärinkäytöksiä. Nora Ollila ja Katriina Pedersen ovat opiskelleet kveeniä Tromssan yliopistossa. Toisaalta kveenin kieli on ottanut valtavasti lainoja sekä saamesta että norjasta – ja säilyttänyt monia suomen kielen sanoja, jotka Suomessa ovat vaipuneet unohduksiin, joten pidettäköön sitä omana kielenään. Alla esimerkki suomen ja kveenin eroista.


Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten? Rakkausguru kertoo: näistä asioista tiedät, deittailetko väärää tyyppiä. Kveeneistähän oli pitkä artikkeli Hesarin kuukausiliittessä jokunen kuukausi takaperin.


Noilla karuilla pohjoisilla alueilla väestömäärät ovat etelän rintamaihin verrattuna vähäisiä, mutta kyllä siellä vielä ihmisiä elää ja työtä tekee.

Pohjois-Norjassa ja - Ruotsissa on merkittävät suomalaisvähemmistöt, jotka tosin ovat jo vuosisatoja, mutta viimevuosikymmeninä sulautuneet ns valtaväestöön eli pääkaupunginkielisiin. Kirjoituksen aiheena on että Norjassa näitä suomalaisten jälkeläisiä kutsutaan kveeneiksi , kuten myös heidän . Joskus muinoin kansansadun mukaan oli koko Lapin kattava Kainuun valtakunta , johon kuului Norjan, Ruotsin ja Suomen Lappi. Onko mitään kveenien kansaa tai rotua ikinä ollutkaan? Tästä vanhasta sadustako täällä puhutaan? Jos on, miksei historiantutkimus sitten puhu heistä?


Olivat vähemistönä ja saivat sen mukaisen kohtelun. Mielenkiintoisia lukuhetkijä. Kveeneistä puheen ollen tutustuin moneen Finnmarkissa ja monta hauskaa mielenkiintoista järkyttävää ja liikuttavaa juttuhetkeä pidettiin. Vanhojen ihmisten kanssa jotka vielä puhuvat kveeninkieltä jota on helppo ymmärtää.


Suosittelen Norjaa mitä lämpimimmin! Siis norjankurssille kieltä oppimaan vaan! Mitä met puhuima kotona, se oli tyhä kvääni. Huvittavia tarinoita riittää, sillä hänen esi-isänsä ovat olleet hyviä kertomaan sukulaisten hullunkurisista sattumuksista. Pohjoisessa Norjassa asuu joukko suomensukuisia ihmisiä, jotka ovat sukupolvien ajan joutuneet perustelemaan oman identiteettinsä olemassaoloa.


Hänen nimensä on Ukko, ja hän on kveeni. Tiedätkö, mitä se tarkoittaa?

Hän muisti, mitä Runa oli kertonut heille Rautakyljessä. Monet Finnmarkin kaupungeista on alunperin kveenien perustamia. Kveenin kieltä kuulee edelleen puhuttavan myös täällä Altassa, mutta mitä Idemmäksi menee sen . Suomea, kveeniä ja metsäsuomalaisia, eli Suomi Norjassa.


Jako näkyy näinäkin päivinä niin, että idempänä yhteydet suomalaiseen kulttuuriin ovat kiinteämmät, ja kveeniä pidetään lähinnä suomen murteena, kun taas lännessä oma. Ja mitä minä heilalla tekisinkään näin oman mamman lapsi. Siellä on hyvin suuria suolattomia järviä vuorten välissä. Juu-u, hänet on haudattu Gossenin saarelle. Kuningatarkin onsamassahaudassa.


Hautakumpu, Gorhaugen, on halkaisijaltaan metriä. Se on Aukran kuntaa, Klemetsen kertoo. Hän kertoo, että paikkakuntalaiset ovat aina tienneet, että sinne on haudattu kuningas, mutta ei oie tiedetty . Norjassa totuus- ja sovintokomissio alkaa tutkia saamelaisten ja kveenien eli Norjan suomalaistaustaisen vähemmistön syrjintää.


Saamelaiset ja kveenit ovat jo vuosia vaatineet totuuskomissiota. Valkoisen kirjan ja totuuskomission erona on, että valkoinen kirja kertoo vain, mitä on tapahtunut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje