Kuivatut omenat käyttö

Uuniomenoita, mehua, kuivattuja omenalastuja ja tuoreita herkkuhedelmiä – omenasta on moneksi. Katso ideoita eri omenalajikkeiden käyttöön. Nyt halusin tehdä sen lisäksi myös kuivattuja omenaherkkuja. Siispä otin omenat viileästä, kaivoin sitruunan, veitsen, kulhot, mausteita ja kuivurin esiin sekä ryhdyin töihin. Nyt päätin kokeilla näitä uudelleen mutta hieman muokaten, kun omenanviipaleet kastaa vaniljalla maustettuun sitruunamehuun, niin omena ei pääse tummumaan ja lopputulos on kaunis, sekä miedon vaniljainen.


Kuivatut omenat kannattaa säilyttää paperipussissa ja mahdollisimman kuivassa paikassa, . Siivuta ohueksi noin pari-kolme millisiksi siivuiksi. Ota omenaporalla siemenkota pois, kuori omena. Laita heti kuivuriin puhisemaan. Vaihtele ritilätasojen paikkaa välillä ja käännä myös omenan renkaat puolessa välissä kuivaamista.


Kun omenan neste katoaa, esimerkiksi A- ja B2-vitamiinin määrä lisääntyy. Leikkopavut, vahapavut ja taitepavut käytetään palkoineen, mutta ne tulee keittää ennen käyttöä. Uunissa kuivatut omenat muistuttavat talvella syksyn sadonkorjuusta. Päivitystä juttuun: Nykyisin olen laistanut omenasiivujen kääntelyn alkukuivatuksen aikana - ja toisinaan myös sitruunavesikylvyn.


Kumpikaan ei näyttäisi vaikuttavan suurestikaan lopputulokseen. Eli aina jos vaan helpommalla. Omenoita voi kuivata uunissa, huoneilmassa tai hyötykasvikuivurissa.


Tiivismaltoiset omenalajikkeet. Ota siis mehumaija samalla käyttöön , niin kerätyt omenat eivät ehdi pilaantua. Kaikkein viisainta onkin . Runsaan omenasadon saa säilöön, kun omenat leikkaa renkaiksi ja kuivaa.


Toinen vaihtoehto on omenoiden kuivaaminen esimerkiksi uunissa tai kuivurissa. Kuivaamiseen soveltuvat parhaiten. Omenoiden monipuoliset käyttömahdollisuudet eivät suinkaan rajoitu ainoastaan ruokapöytään. Näyttäviä ja terveellisiä. Erilaiset omenalajikkeet . Onkohan jollakin neuvoja tai kokemusta miten omenia voi säilöä kuivaamalla.


Omenalajikkeet ja niiden käyttö. Tiedän toki, että ne pitää leikata siivuiksi, mutta pitääkö ensin kuivattaa miedolla lämmöllä uunissa - entä sen jälkeen? Omppuja on valtavasti ja on sääli jättää niitä lahoamaan puiden juurille.


Olen diabeetikko enkä voi syödä . Huuhdo omenat ja poista siemenkota ennen pakastamista. Hedelmäsalaatteihin sopivat parhaiten sokeriliemessä pakastetut omenat. Kotimaiset omenat voi kuivattaa kuorineen. Jos haluaa kuivattaa omenaa , kannattaa katsoa laadun perään. Kuivatettavan omenan on oltava ensiluokkaisen tuoretta.


Tummia kohtia ei saisi löytyä. Joskus kuulee sitä, että jos sellaisia laittaa kuivuriin, niin ovat nahistuneita. Siivuja kannattaa pinota hiukan limittäin ja päällekkäin . Mikroaaltouunin käyttöä kuivatukseen emme suosittele.


Riskinä on, että kuivunut tuote syttyy palamaan. Vesilasi uunissa estää liiallisen kuivumisen ja tyhjäkäytön , mutta samalla kuivuminen hidastuu. Aamulla poimin omasta omenatarhasta pirteästi punastuneita hedelmiä. Nyt kuivurissa pöhisevät ja puhisevat kuivatut omenarenkaat , joukossaan luomubanaanisiivuja.


Syksyisessä kodissa mausteinen omppojen ja kanelin tuoksu kiemurtelee huushollin jokaiseen . Siemenkodat poistetaan omenaporalla, omenat viipaloidaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa tai uunissa alle asteen lämpötilassa. Kiertoilmauunissa kuivaus vie muutaman tunnin, . Välimuistissa Samankaltaisia 1. Meillä on jo pitkään vallinnut eräänlainen ongelma kuivureiden suhteen. Meillä löytyy kaksi tooooooodella isoa seinän kokoista kuivuria verstaan ladosta. Kuivattuja omenarenkaita ja kuivuriasiaa.


Meillä on myös yksi vanhempi vanhasta jääkaapista tehty kuivuri, mikä myöskin on ihan mukavan kokoinen. Itse en ole koskaan tehnyt, joten neuvoa en osaa, mutta setäni vaimoineen kuivatti aikoinaan oman sadon omenoita , kultaisia lapsuusmuistoja. Varmaan teen ilman sokeria ainakin osan, koska joskus pitää diabeetikoillekin leipoa, voi sitten makeuttaa tarpeen mukaan, kun ottaa käyttöön.


Kuivaus poistaa ainesten painosta merkittävän osan ja sopii siten hyvin grammanviilaajille. Fenkolin voi kuivata keittoja ja risottoa varten sellaisenaan. Jos aiot paistaa sen kalan lisukkeeksi, esikypsennys nopeuttaa käyttöä. Kuivurissa omenat kuivataan asteessa. Tämän vuoden omenasato on osoittautunut erittäin runsaaksi.


Nyt onkin oikea aika valmistaa erilaisia herkkuja omenoista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje