Desibelin laskeminen

Desibeli (tunnus dB ) on dimensioton yksikkö, joka vertailee tehosuureiden suhteita logaritmisella asteikolla. Sitä käytetään tavallisimmin kahden signaalin välisen tehosuhteen ilmaisuun sekä vahvistimen tai vaimentimen vaikutuksen ilmaisemiseen. Desibeli ei kuulu SI-järjestelmään, mutta Kansainvälinen paino- ja . Monesti kiinnostaa tietää tehon, jännitteen tai vahvistuksen absoluuttiarvot.


Seuraavista kaavoista voi olla hyötyä laskemisessa (Z:n paikalle tietysti sopisi R paremmin, jottei syntyisi hämmennystä):. Vastaavasti sijoittamalla heikoimman ihmisen kuultavissa olevan äänen intensiteetti intensiteettitasokaavaan, tälle äänelle saadaan intensiteettitaso dB. Mites lasketaan esim 19db 20db? Kun kuuntelemme arkielämän ääniä, juuri ja juuri kuultava ääni eli kuulokynnys on dB. Todellisuudessa koko väestön kuulokynnys on muutamia desibelejä ylempänä.


Teknisesti voidaan mitata dB : n äänen . INTENSITEETTITASO desibeleinä ( dB ). Moottoripyörästä lähtevän äänen intensiteetti . Referenssitaso W= -W. Eli 1desbeliä melua, niin monenko desibelin tarkkuudella se kuuluu vielä metrin päässä. Lähikentässä vaimeneminen on pienempää ja sen tarkka laskeminen vaatisi tietokonesimulaatiota jossa huomioidaan lähteen ominaisuudet.


HF-signaalin voimakkuudessa käytetään desibelejä. Toinen etu on, että desibelien ansiosta kertolaskusta tulee yhteenlaskua ja jakolaskusta. Desibelikäsitteen avulla voidaan ilmaista kahden tason välistä suhteellista eroa. Päinvastoin kuin usein luullaan, desibeli ( dB ) ei ole itsenäinen (absoluuttisesti mitattava) tietyn fyysisen suureen mittayksikkö, kuten metri tai watti, vaan se on ainoastaan kahden, samoissa absoluuttisissa mittayksiköissä . Luvun desibelimäärä on 7dB. Symbolilaskimella on logaritmien ja desibelien laskeminen helppoa, kunhan hallitsee logaritmilaskennan tekniikan.


Usein äänen intensiteetti esitetään logaritmisella asteikolla, jolloin siitä käytetään nimitystä äänen intensiteettitaso. Intensiteettitason yksikkö on desibeli ( dB ) ja se on dimensioton suure. Tämän suuruus on 937x10. Tuli tuossa kaverin kanssa erimielisyyttä seuraavasta asiasta.


Tää vaatii nyt ratkaisun, koska joku tappaa kohta jonkun :D Eli, Jos minulla on kompressori, joka pauhaa vaikka 100desibelin voimakkuudella, niin mitä tapahtuu tuolle sadalle desibelille kun vastaavia kompressoreita lyödään käyntiin vaikka 5? Soveltuvat parhaiten tasaiseen meluun: tieliikenne, raideliikenne, prosessiteollisuus. Eivät koske ampumaratojen tai moottoriratojen melua . Radioyhteyden linkkibudjetin laskeminen tarkoittaa sitä, että lasketaan vastaanotettu signaaliteho PR. Jotta se voitaisiin laskea.


Kun linkkibudjettiyhtälö kirjoitetaan tuossa muodossa, siinä ei tietenkään käytetä dB - arvoja. Bm tai dBW ja vahvistuksien ja vaimennuksen yksikkö on dB. Hertsi, sentti ja desibeli.


Mainittuja käsitteitä voidaan pitää jonkinlaisina perusmittayksikköinä musiikkiakustiikassa. Ulostuleva signaali on desibelein ヂ. Pout( dB ) log (W) b9. Sisヂヂntuleva signaali saadaan relaatiosta. Watteina sisヂヂntuleva signaali on Pin(W) 10.


Korjausehdotukset salien äänitasojen madaltamiseksi koskivat salien. B (A), joka vastaa Suomen rakentamismääräyskokoel-. Usean äänilähteen yhteinen äänitaso saadaan laskemalla kaik-.


Esimerkki kuorsaajasta eri etäisyydellä ja useampi kuorsaaja yhteenlaskettuna. Tiettyä äänen voimakkuutta vastaa siis tietty äänenpaine ( Pascal). L), jonka yksikkö on desibeli ( dB ). Vertailuarvo on heikoin ääni, jonka ihminen voi kuulla (p0= x -Pa), .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje