Pönttöuunin teko ohjeet

Ostimme pönttöuunin tarviketilauksena, eli peltikuoret, laastit tiilet jne. Kaikki toimitettiin meille ajallaan. Uunin valmistaja (kyseessä pieni yritys) antoi meille teko - ohjeet ainoastaan suullisesti, mutta kieltäytyy antamasta ohjeita tai piirrustuksia kirjallisesti, koska niissä on jotain niin älyttömän salaista, että hän.


Elamäntyönä uunien muuraaminen, hänellä on ollut näkemystä ja kokemusta! Jos joku muukin innostuu muuraamaan uunia itse, niin suosittelen huolellista pohjatyötä ja vierailua kirjastoon, mistä löytyy ohjeita pönttöuunin tekemiseen. Aikaa minulta meni yhteensä n.

Tuhansista taloista pönttöuunit on purettu pois, koska niitä hävettiin. Ansamaa tekee uunin perinteisellä tavalla tiilistä. Kuori on paikallisen peltisepän käsialaa, mutta luukut tulevat Turusta. Peltiä vasten pantavat tiilet ovat kotimaisia, mutta tulitiilet venäläistä tekoa – kotimaisia ei ole . Lataa ohje (PDF), Puuliesi Lataa ohje (PDF), Puuliesi . Back to the roots – kiitos.


Pönttöuunin muuraus ei ole vaikeata. Kuitenkin yhtä vaikeata kuin kuoritakan. Säkin kyljessä oli seuraava ohje : ”Säkillinen laastijauhetta sekoitetaan muurauskauhalla tai mieluummin porakonevispilällä sekoittaen noin 5-litraan vettä.

Kuka nyt sekoittaa koko . Mä olen rakennellut kaikenlaista ja ei tämä uunin teko ole ihan helpoimmasta päästä. Laastin pitää olla todella löysää, mulle tulee siitä mieleen löysä lehmän paska. Jossain netissä oli uunintekijä laittanut tiilet kiinni . Tutustu valmistajan ohjeisiin ja opettele tuntemaan oma uunisi ja huoneisto missä se sijaitsee. Uunin perustan teko sensijaan on enemmän taitoa vaativaa, kuten myös hormiliitoksen teko. Opaskirjassa neuvottiin tuollaista käyttämään,mutta tarkkaa teko - ohjetta en löytänyt mistään,joten se piti sitten itse kehitellä.


Moottorisahalla vanerista tuollanen vanne,joka on halk,sama kun uuni,tässä 75cm,vanne poikki niin että tulee kiristyskiilalle paikka. Sitten tuo kiilan kanssa nätisti kiristetään kuoren . Kohotukset on tehty tiimarin paperinarulla, jossa on sisällä rautalanka (samaa kuin leipäkoreissa). Pyöritin narut liimassa ja pyöräytin uunin ympärille. Aukko on porattu talttaporalla. Halvemmaksi se tulee kuin koko uunin purku ja uudelleen teko.


Ja todellakin, ei aikoina. Niitä jompaa kumpaa käyttämällä tai niitä sopivasti keskenään sekoittamalla saa korjausmassaa kolojen täytteeksi vaikka pönttöuunin tulipesässä. Tämä on vanhemman ammattimuurarin ohje.


Uusavuttomana 6-kymppisenä googlasin ohjeita , meni yli hilseen. Tuotteen hintaan sisältyy materiaalit, asennus ja rahti. Taitaa olla monille vieras juttu koko pönttöuuni.

Tiileriltä löydät markkinoiden monipuolisimmat tulisijat ja julkisivuratkaisut. Mökin puuhuolto kannattaa suunnitella huolellisesti ja ajoissa. Lue Meidän Mökin vinkit polttopuiden tekoon ja säilytykseen.


Pari päivää lego-suunnittelua. Muurarit ja teolliset valmistajat suojelevat kaupallisia intressejään niin, että mistään ei löydy rakennekuvia arinalla ja alaliittymällä tehtävästä uunista. Olen soveltanut tavallisen takan ohjeita , mutta pyöreä muoto ja . Eevertin talon tulisijojen tekemiseen onkin uhrattu niin aikaa, kuin suunnitteluakin.


No, se kai on ajan henkeä kun pintaa, kuhmuraisuutta tai väärää kokoluokkaa vierastetaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje