Kvinoa raakana

Raakapuurosta tuli nyt tosi simppeli, usein lisään raakapuuroihin mukaan myös jotain (liotettuja) siemeniä, mutta nyt mentiin vähemmillä raaka - aineilla. Mielessä on ollut idätetyn kvinoan käyttö myös sushin tai riisipaperirullien . Lisäksi kiinnostus kasvin ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin on herännyt viimeisten vuoden aikana ja kasvi tunnetaankin jo varsin laajasti. Kuten on monesti ennekin tapahtunut terveellisten raaka -aineiden kohdalla, niin . Viljojen tapaan ruoanlaitossa käytetty kvinoa käy suomalaisille koko ajan tutummaksi. Monikäyttöisen ja proteiinipitoisen kvinoan keittämisessä kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä yksinkertainen virhe voi muuttaa ilmavan kvinoan liisterimäiseksi. Vieläkö mietit, mitä kvinoa on tai miten sitä voi käyttää?


Kaikkia niitä yhdistää yksi ja sama raaka -aine: Risellan Kvinoa. Jos puhutaan Risellasta, niin mieleen tulee ensimmäisenä mieleen riisi. Minulla erityisesti heidän risottoriisi, jota olen käyttänyt vuosia lempirisottojeni tekemiseen. Täällä blogissakin on nähty mm. Punajuuri-risoton, Salamitomaatti-risoton . Lämpimänä siitä syntyy maukas lisuke kalalle tai lihalle tai rakennetta patoihin tai laatikkoruokiin.


Keitetty kvinoa soveltuu hienosti myös erilaisten kasvispihvien ja pyöryköiden raaka -aineeksi, ja voi sitä käyttää jälkiruokiin ja leivonnaisiinkin. Kokeile kvinoaa myös puurona. Kvinoaa katkarapujen, porkkanoiden ja inkiväärin . Sitten en malta olla sanomatta paria sanaa quinoasta, joka on jo pitkään ollut suosikkini tattarin ohella sekä keitettynä että raakana. Quinoan idättäminen on helppoa ja nopeaa. Ja idätettynä sitä voi siis syödä sellaisenaan.


Myös kypsentäminen on pikaista puuhaa. Kvinoa on pinaatille ja punajuurelle sukua oleva gluteeniton yrtti, jota on viljelty Andien vuoristossa jo yli viiden tuhannen vuoden ajan. Se ei ole viljojen tapaan heinä, vaan kuuluu savikoiden sukuun. Inkat pitivät quinoaa pyhänä ja kutsuivat sitä kaikkien viljojen äidiksi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva quinoa on erittäin ravinteikas ruokakasvi.


Luontaisesti gluteeniton ja miedonmakuinen quinoa sopii esimerkiksi salaatteihin, pataruokiin ja . Kari ja Juha Rainingon luomutilaa ympäröivillä pelloilla huojuvat punertavat kvinoan tähkylät. Ne odottelevat lokakuun alussa puintiaan. Tämä kesä oli kuiva ja kuuma, joka on kvinoan sadon kannalta hyvä, luomutilan isäntä Juha Raininko sanoo. Pähkinäiseltä maistuva kvinoa on erinomainen lisuke.


Kvinoakasvin syötävät siemenet sisältävät huikeat määrät proteiinia ( ), hyvälaatuista rasvaa ( ), vitamiineja ja kivennäisaineita. Hyvänmakuisesta kvinoasta löytyy muun muassa rautaa, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja ravintokuitua. Uusin löydös Kinuskikissan kauppakassissa on kvinoa (tunnetaan myös nimellä kinoa tai quinoa), josta pyydettiinkin tarkempaa tietoa kvinoakakun kommenteissa. Kvinoajauhoon minut tutustutti yksi teistä Kinuskeista: Aamuriemu kertoilleessaan elämästään ja paikallisesta leivontakulttuurista kaukana . Olen luullut, että kvinoa (quinoa) on jonkinlainen terveellinen kasvis. Siis en ole siitä juurikaan.


Tämän päivän kuitupallukka olikin sitten siinä, kun söin lounasruokalassa kvinoa -porkkanapihvejä, pöh. Lähes kaikki marinoitu liha on vähintäänkin kakkoslaatua, erittäin teollisesti raavittu ruhosta, ikäviä sattumia mukana, lihatiskiltä ostettuna sitä eilistä tai toisspäiväistä marinoimatonta lihaa. Osta joskus marinoimatonta kananfilettä ja marinoitua, pese se marinoitu ja iske lihat vierekkäin. Itse käytän bulguria ja kvinoaa usein kylmien salaattien raaka -aineina.


Valmistan niistä ruokaisia salaatteja, joihin lisään papuja ja maissinjyviä, Alex kertoo. Bulgurista saat maukkaan salaatin, kun maustat sen chorizolla, tabascolla ja tuoreella persiljalla. Salaatin kanssa maistuvat mintulla maustettu tsatsiki ja naanleipä. Keittäessä veden ja kvinoan sopiva suhde on 1:eli yksi osa kvinoaa , kaksi osaa vettä.


Tällä kertaa kvinoaa käytettiin parsakaalisalaattiin, jonka jujuna on parsakaalin käyttö raakana. Sitä ei siis tarvitse joka .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Astianpesukone hana asento

Isovanhempien puhe ristiäisissä

Savustuskaappi ohje